Hazard Toma Cruise: 7 kilometrů volným pádem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hazard Toma Cruise: 7 kilometrů volným pádem

Extra helma s nasvícením tváře.
Extra helma s nasvícením tváře. (Foto Paramount)

Tom Cruise (55) ví, že zvláštní efekty dnes umí »vykouzlit« každé malé studio a obyčejným seskokem s padákem už také žádnou senzaci nevyvolá. Pro další, už 6. díl akční série Mission: Impossible proto podnikl kaskadérský kousek, jaký prý nedělal žádný herec.

Mezi parašutisty se tomuto skoku říká HALO (High Altitude – Low Opening) – jde o seskok z velké výšky, ovšem padák otevřete jen kousek nad zemí. V praxi se tak k zemi vrhají armádní paragáni, aby si jich nevšimli nepřátelé. Odtud alternativní označení MFF (Military Free Fall – vojenský volný pád).
Nějakou takovou misi má v nadcházejícím snímku Mission: Impossible – Fallout i agent Ethan Hunt v podání Toma Cruise (a žádného kaskadéra). Dohromady, tedy cvičně i naostro, Cruise z letadla skočil 106krát!


„V těchto filmech je to o pokoušení hranice možného, aniž bychom Toma zabili,“ nastiňuje režisér Christopher McQuarrie.
Cruise skákal z letadla z nějakých osmi kilometrů, padák otevíral až v šesti stech metrech nad zemí! A co víc, těsně před ním pozadu skákal i kameraman, aby ho natáčel v co největších detailech. „Hodně jsme se obávali rizika, že se ve vzduchu srazí,“ dodává režisér.
Aby bylo poznat, že skutečně skáče Cruise a ne dublér, sestrojili mu zvláštní přilbu, která mu osvětlovala obličej. V běžné helmě by také tvář kryla kyslíková maska.


„Museli jsme točit co nejblíže k západu slunce,“ vymyslel si další omezení režisér. „Každý den jsme na ten záběr měli přesně tři minuty.“
Důkazem, že se Cruise nenechává zaskakovat kaskadéry, je i dvouměsíční přerušení natáčení loni v létě. Při skoku z jedné londýnské střechy na druhou totiž »nedoletěl« a zlámal si nohu v kotníku.

Herec Tom Cruise na svatebním večírku předvedl své taneční umění:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.