Natáčí se první český film o basketbalu: Zdeněk Piškula na roli trénoval půl roku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Natáčí se první český film o basketbalu: Zdeněk Piškula na roli trénoval půl roku

Představitelé hlavních rolí Filip Březina a Zdeněk Piškula s Jiřím Welschem (uprostřed).
Představitelé hlavních rolí Filip Březina a Zdeněk Piškula s Jiřím Welschem (uprostřed). (Foto pro Aha! - BUC-FILM/Patrik Nguyen)

Takovou přípravu na natáčení ještě nepodstoupil. Zdeněk Piškula (19) se pro roli basketbalisty v novém snímku Zlatý podraz připravoval již od srpna loňského roku. Na hřišti si totiž zahraje s profesionálem Jiřím Welschem (37).

„Trénovali jsme už od srpna. Půl roku chodíme tedy každý týden hrát basket. My nemusíme umět hrát, ale musíme vypadat, že to umíme,“ Piškula. Ve filmu Radima Špačka (44) je jedním z hráčů československé basketbalové reprezentace, jež v roce 1946 na evropském šampionátu ve Švýcarsku vybojovala nečekaně zlato.

Jiří Welsch hraje ve filmu za Itálii, která týmu ČSR ve finále podlehla po lítém boji 32:34. „Nabídka na roli ve filmu mi přišla od jednoho ze spoluautorů knížky a scénáře Jakuba Bažanta a neváhal jsem ani na vteřinu, protože tohle je pro mě úplně nová zkušenost a moc mě to zajímalo,“ přiznal muž, jenž v zámoří oblékal dres Golden State Warriors, Bostonu Celtics, Clevelandu Cavaliers a Milwaukee Bucks. Kromě toho s Nymburkem vyhrál 5x titul a byl kapitánem a lídrem českého nároďáku. Na place byl nejvíc nadšený z dobových kostýmů a plátěných bot, ve kterých se tehdy hrálo. „Mně osobně se nejvíc líbí boty, které jsou naprosto fantastické. Jsou to na míru šité plátěnky! Nedokážu si představit, že bych v nich hrál, ale je zajímavé si to zkusit,“ prozradil Welsch se smíchem. Když se náhodou netrefí...

„Jirka byl skvělej,“ vychválil Welsche spoluautor Jiří Závozda na sociální síti. A přidal ještě perličku. „Když se natáčela Jirkova úspěšná střela, tak paní asistentka režie do tlampače řekla: Kdyby se pan Welsch náhodou netrefil, tak stejně tleskejte.“ Ale on se trefil...

Zlatý podraz

Historické drama Zlatý podraz se odehrává v letech 1938 až 1951, sleduje život a lásky československých basketbalistů v těžkých časech ve stínu druhé světové války a jejích důsledků. Film je inspirován skutečnými událostmi, jak je v knize Nebáli se své odvahy popsali Jakub Bažant a Jiří Závozda. Premiéra je naplánována na říjen 2018 v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa.

Přísaha na pankráckou hlínu

Švýcarsko, Belgie, Maďarsko a ve finále Itálie. Basketbaloví hrdinové na mistrovství Evropy v Ženevě 1946 pokořili na cestě za titulem čtyři soupeře. „Nebáli se své odvahy,“ řekl po titulu trenér František Hájek na adresu svých hochů. Kapitán Ladislav Trpkoš, legenda Ivan Mráz, mladíček Josef Ezr, Jaroslav Šíp a další hrdinové před každým zápasem přísahali na prsť z pankráckého popraviště v krabičce zabalené do trikolory. Tak to píší autoři filmu Jakub Bažant a Jiří Závozda ve své knize mapující historii československého basketbalu. Chvíli po válce měl tento rituál magický význam. I díky němu dosáhli hráči na první velké vítězství československých sportovců po druhé světové válce.

Zahrají si i sporťáci Smetana a Kalemba

Basketbalista Jiří Welsch si zahrál již v několika reklamách či sportovních spotech, ale v celovečerním filmu se objeví poprvé. Koproducentem snímku je Česká televize, takže menší roli v něm získali také redaktoři sportovního zpravodajství Jan Smetana (35) a Jiří Kalemba (33). A víte, kdo hraje Welschova italského trenéra? Jeho někdejší spoluhráč z reprezentace Petr Czudek (46), dnes kouč prvoligové Opavy.

 

 

Na video se Zdeňkem Piškulou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.