Zemřel trenér Pešice (†67): Nezachránilo ho ani třináct chemoterapií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zemřel trenér Pešice (†67): Nezachránilo ho ani třináct chemoterapií

Národní tým pod ním roku 2013 ve třech zápasech pokaždé vyhrál.
Národní tým pod ním roku 2013 ve třech zápasech pokaždé vyhrál. (Foto Sport – Pavel Mazáč, Aha! – Mária Rušinová)

Český fotbal pláče. Včera ho navždy opustil někdejší trenér reprezentace a bývalý hráč Josef Pešice (†67). V osudovém boji podlehl rakovině žaludku.

Někdejšímu záložníkovi Sparty, Brna či Slavie našli v těle nádor po loňské dovolené na Kypru. Lékaři mu dokonce museli část zasaženého orgánu odebrat. „Snad ta mrcha zmizela,“ doufal po operaci. Ani zákeřná nemoc a náročná léčba zahrnující 13 chemoterapií ho přitom nedonutila vzdát se milovaného fotbalu.

Letos na jaře se znovu ukázal na derby pražské Slavie a Sparty. „Tak to bývá. Stane se to spoustě lidí a já věřím, že léčba bude úspěšná,“ svěřil se v dubnu Aha! s nadějí v hlase. Jenže už na srpnovém pohřbu kolegy z Fotbalové asociace ČR Rudolfa Bati (†89) bylo znát, jak těžké je pro něj rakovině vzdorovat. Pozůstalým tehdy kondoloval sešlý a vyčerpaný. Definitivní konec pak nastal včera dopoledne. V paměti tuzemských fanoušků zůstane Pešice navěky zapsán jako neporazitelný trenér reprezentace (v roce 2013 zvládl vítězně všechny tři zápasy). Na klubové úrovni ho pak budou připomínat zejména příznivci Slavie, s níž jako asistent trenéra Františka Cipra vyválčil v roce 1996 titul. „Josefu Pešicemu bezpochyby patří výrazné místo v historii československého a posléze českého fotbalu,“ řekl k jeho skonu šéf FAČR Martin Malík. „Byl to férový chlap, který byl velmi optimistický a nezkazil žádnou legraci,“ přidal osobní vzpomínku i kouč české »21Vítězslav Lavička. Tak tedy sbohem, pane trenére. Josef Pešice (†67)
◆ narozen 12. února 1950 v Praze
◆ kariéru začal jako záložník ve Spartě
◆ Zbrojovku Brno dovedl roku 1978 k titulu
◆ hrál také ve Slavii a kyperském Limassolu
◆ v pozici asistenta trenéra Slavie vyhrál roku 1996 titul
◆ roku 2013 přebírá na tři zápasy jako hlavní trenér českou reprezentaci (výhry 4:1 s Maltou, 1:0 s Bulharskem a 2:0 s Kanadou)
◆ naposledy působil jako asistent reprezentace do 21 let
◆ zemřel 18. prosince 2017

 Na video s Josefem Pešicou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.