I zdravé jídlo může zabíjet! 10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách
To co jíme, ovlivňuje naše zdraví. Proto mnoho lidí dobře vybírá, to co jí. Jenže i v prospěšných potravinách se mohou nacházet nebezpečné jedy. I to, co je na první pohled zdravé, nás může zabít.
Už v roce 2007 němčtí vědci shromáždili 17 tisíc potravin z celého světa, aby v nich pátrali po pesticidech a prostředcích na ochranu rostlin. Našli v nich 327 chemikálií nebezpečných pro lidské zdraví. Seznam desítky nejhorších přinesl server 21. století, které to tedy jsou?
Aflatoxiny
Jedná se o velmi účinný jed, který se může vyskytovat ve všech potravinách, pokud jsou špatně uskladněné. Často se k nám dostane u tropických oblastí v potravinách jako jsou arašídy, sušené ořechy, fíky, banány, kokosová moučka, rýže nebo pomeranče. Můžeme ho najít i v sóje, kukuřici a výrobcích z nich.
Co způsobují: Bolesti hlavy, oslabuje imunitu, může způsobit rakovinné bujení
Pesticidy
Na váš talíř se mohou dostat s potravou i pesticidy a různá hnojiva. Odborníci proto radí všechny potraviny dobře omývat. Jsou známé případy, kdy rýže či řepka olejka byly plné glyfosfátu, prostředku proti plevelu. Glyfosfát byl v roce 2015 zařazen mezi pravděpodobné karcinogeny pro člověka. V Británii například doporučují odřezávat vršky a spodky mrkve právě kvůli výskytu této látky.
Co způsobují: Už v nízkých koncentracích zabíjí lidské embryonální, pupečníkové a buňky lidské placenty. Pesticidy ale i další chemikálie způsobují vznik a astmatu, alergií a neplodnosti.
Dusičnany
Dusičnany se požívají ke konzervaci masných výrobků, ale i jako hnojivo. Do těla se mohou dostat prostřednictvím přehnojených brambor, špenátu, květáku, mrkve, pórku, paprik, rajčat, nebezpečné mohou být i okurky.
Co způsobují: Přivodit nám mohou zažívací problémy a někdy i rakovinné bujení. Naštěstí zelenina obsahuje i mnoho prospěšných látek…
Mykotoxiny
Tyto látky vznikají vinou různých plísní. Typickým příkladem jsou ořechy.
Co způsobují: trávicí potíže, někdy až otravu, zvyšují riziko rakoviny
Dusitany
Mezi karcinogeny patří i nitrosaminy, které se v žaludku tvoří z dusitanů. Dusitan sodný je často užíván při výrobě masných produktů. Jedná se o jedovatou rakovinotvornou látku. K zabití člověka stačí jen pár miligramů.
Co způsobují: Karcinogenní látky způsobují vznik rakoviny přímou cestou, někdy i v delším časovém intervalu.
Polychlorované bifenyly
Tyto látky se používají do barev a hydraulických olejů pro traktory. Dostávají se do podzemní vody a krmiv pro zvířata. Prostřednictvím kontaminovaného masa se pak látky dostanou do lidského organismu.
Co způsobují: Vyvolávají vznik nádorů, mohou zapříčinit sterilitu a ničí zárodečnou hmotu.
Potravinové alergeny
Většinu z alergických reakcí vyvolá některá z následujících potravin: kravské mléko, vejce, arašídy, ryby, sója, mléčné výrobky, obilí a ořechy.
Co způsobují: Otok hrtanu a jazyka, někdy i smrt.
Růstové hormony
Tyto látky slouží k tomu, aby chovná zvířata rychleji rostla. Podle některých expertů tyto látky zůstávají v hovězím mase. V kuřecím mase se občas najdou stopy antibiotik.
Co způsobují: Mohou mít vliv na DNA, narušit menstruační cyklus u žen tvorbu spermií u mužů. Jsou považovány za rakovinotvorné.
Psychofarmaka
I zvířata dostávají léky na uklidnění třeba před dlouhým transportem, někdy i proti stresu před porážkou. Slepice a prasata údajně dostávají i léky proti bolesti, aby dobře snášeli velký nárůst jejich hmotnosti. V roce 2006 EU tyto látky zakázala.
Co způsobují: Únava, malátnost, lhostejnost
Přísady do potravin
Ovlivňují trvanlivost, vzhled i chuť potravin. Na druhou stranu je to i způsob, jak zamaskovat horší kvalitu potravin. Některá »éčka« už byla zakázána.
Co způsobují: Alergie, bolesti hlavy, žaludku, kožní nemoci, nízký krevní tlak, hyperaktivitu a někdy i rakovinu.