Tajemství Přeučila: Kriminál a smrt o Vánocích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství Přeučila: Kriminál a smrt o Vánocích!

Jan Přeučil to neměl lehké...
Jan Přeučil to neměl lehké... (Lukáš Červený)

Těžký život měl herec Jan Přeučil. Ještě těžší ho ale měl jeho tatínek František Přeučil (†88), který byl obžalovaný z procesu společně s Miladou Horákovou a následně odsouzen na doživotí. Ve vězení se také dozvěděl tragickou zprávu, kterou mu musel sdělit jeho zlomený syn. 

Komunistický režim byl pro některé opravdu zdrcující. Ti, co se komunistům nelíbili, měli opravdu těžký život a někteří o něj dokonce přišli. Tatínek Jana Přeučila byl od roku 1945 do roku 1948 poslancem Československé strany národně socialistické a také přítelem Jana Masaryka. Miloval prý myšlenky tatíčka Masaryka i váženého Winstona Churchilla. Komunistický převrat však vše změnil.

„Táta byl proti. Komunisté slibovali ráj na zemi, jenže ten ráj nenastal a oni potřebovali ukázat na někoho, kdo byl nepřítelem socialistického zřízení… Tatínek byl obžalovaný z procesu společně s Miladou Horákovou. Vidím to jako dnes, kdy k nám v říjnu 1949 do bytu vtrhlo asi 12 chlapů, tatínka odvezli, v poutech mu dovolili se s námi rozloučit. Řekl mi: Jenčo, jsi tady jediný chlap, musíš se o holky postarat. Mně bylo 12 let. Tatínka odsoudili na doživotí,“ svěřil se herec Blesku.

Tragédii vystřídala další tragédie, když zemřela i Janova maminka, která neunesla Františkovo věznění. Jan se musel odhodlat a smutnou zprávu jít sdělit otci do vězení. To muselo být opravdu těžké. „V roce 1959 jsem mu musel jít oznámit, že maminka zemřela, psychicky to neunesla. Stalo se to na První svátek vánoční,“ dodal.

Vánoce roku 1959 musely být pro Jana a zbytek rodiny těmi nejsmutnějšími. Františka Přeučila nakonec propustili roku 1963 se sedmiletou podmínkou. Úplné rehabilitace se dočkal však až v roce 1990.

Na video s Preučilem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.