Nejslavnější účetní této planety v létě nezemřel: Fantozzi žije ve Zlíně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejslavnější účetní této planety v létě nezemřel: Fantozzi žije ve Zlíně!

Opravdový účetní Ludvík Šušil žije ve Zlíně na sídlišti Jižní svahy.
Opravdový účetní Ludvík Šušil žije ve Zlíně na sídlišti Jižní svahy. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Začátkem července odešel do nebe italský herec a spisovatel Paolo Villaggio (†84). Představitel mnoha komediálních rolí si nesmrtelnost zajistil ztvárněním nešiky, smolaře a účetního ve firmách despotických majitelů. Deník Aha! ale nyní zjistil, že Ugo Fantozzi tak trochu stále žije! 

Účetního Uga Fantozziho mají totiž ve Zlíně. „Když bylo synovi deset, říkal mi tati, ty jsi Fantozzi,“ směje se dnes Ludvík Šušil (71).

Má přezdívku
„Možná z něho něco mám. Vždycky jsem se tomu smál. V hospodě na pivu mi ale kamarádi zásadně říkají už léta jen Fantozzi a známí si mě dobírali, kdy zase natočím nový film,“ líčil.
Se zájmem sledoval všechny snímky s panem účetním a některé má i doma. „Jen říkám, že mi z filmu chybí naštěstí ta škaredá manželka a dcera. Mám syna a ženu je hezká,“ vyprávěl.

Také cifršpion
Absolvent elektrofakulty v Brně vystřídal několik profesí. Nakonec založil firmu na prodej technického plynu. „O hlavní se už stará syn a ze mě je 15 let opravdu účetní. A to víte, že trampoty charakteristické pro účetního se občas objeví, ale do pravého důchodu se ještě nechystám,“ prozradil Aha!.

Vidí jen ovce
Zatímco filmový účetní psal knihy, ten zlínský rád mizí z paneláku na chatu, kde má klid a velkou zahradu. „Tam si klidně v trenkách jako Fantozzi vyjdu ven a hledí na mě jen ovce,“ dodal.

Itálie plakala
Villaggio byl hlasatelem britské BBC, námořníkem i úředníkem. Dráhu komika začal v Janově, odkud pak přešel do v Říma a televize. Právě na obrazovce poprvé předvedl svou autorskou postavičku, servilního účetního Fantozziho. Posléze se svým hrdinou přešel na plátno kin.

Sám si psal náměty bláznivých komedií, k nimž patří tituly Fantozzi, Tragéd Fantozzi, Maléry pana účetního, Fantozzi znovu zkouší, Báječný Fantozzi, Pan účetní jde do důchodu, Fantozzi v protiútoku, Fantozzi v ráji či Pan účetní opět zasahuje. Zemřel letos 3. července a celá Itálie plakala...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.