Pomeje na dně: Děsivá diagnóza se potvrdila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pomeje na dně: Děsivá diagnóza se potvrdila!

Před operací skoncoval Pomeje s cigaretami.
Před operací skoncoval Pomeje s cigaretami. (Foto Aha! – Martin Přibyl, ara )

Život se mu zhroutil z minuty na minutu. Ani v tom nejstrašnějším snu by Jiřího Pomeje (52) nenapadlo, že se bude muset pustit do boje se zákeřnou rakovinou. „A stalo se,“ přiznal deníku Aha! zdrcený herec.

Poté, co mu lékaři v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili polyp z hlasivky, spatřili pod výrůstkem něco, co se jim nelíbilo. Věřili však, že výsledky z histologie budou shovívavé. Nebyly. „Mám rakovinu hrtanu,“ zoufá si Pomeje, kterému, co se týká jeho těla, nikdy nezáleželo na něčem víc, než na hlase. „Je to můj jediný pracovní nástroj. Co vám mám říct? Chce se mi brečet, musím ale bojovat,“ říká chraptivě herec, který se živí hlavně dabováním.

Teď prý záleží na výsledcích magnetické rezonance. Pokud se zjistí, že je zasaženo jen jedno místo, situace se bude řešit ozařováním. Pokud nemoc zasáhla i další místa, bude se hrtan operovat a poté budou následovat chemoterapie. „Konečně mám skvělou ženu a nádherné dítě, které je mi vším. Není mi asi souzeno, abych byl šťastný,“ posteskl si Pomeje, který nemá problém o své nemoci hovořit. „Ulevuju si tak a ono by to dřív nebo později stejně vyšlo na povrch, tak to mám aspoň za sebou.“ Kdo bojoval a bojuje se stejným onemocněním:
Stanislav Fišer (85), herec a dabér
Alois Švehlík (77), herec
Rudolf Rokl (†55), pianista Karla Gotta (77)
Karel Růžička (†76), pianista Semaforu
Olda Havránek (77), řidič Karla Gotta
Michael Douglas (72), herec
Val Kilmer (57), herec

Může přijít o hlas!
Zhoubným nádorem hrtanu nejčastěji onemocní muži nad 40 let. A to především ti z nich, kteří kouří, hodně pijí a užívají marihuanu. Také truhlářům a dalším řemeslníkům pracujícím se dřevem hrozí větší riziko tohoto onemocnění, protože vdechují dřevěný prach. Ročně u nás onemocní přibližně 500 mužů.


 Varovné příznaky
•    Chrapot, který trvá více než 3 týdny
•    Pocit cizího tělesa v krku
•    Bolesti v oblasti krku
•    Polykací obtíže
•    Dušnost
•    Zduření krku

Operace, ozařování, chemoterapie
I u tohoto onemocnění platí, že pokud se objeví v raném stadiu, je lépe léčitelné. Jestliže se nádor operuje, hrozí nemocnému poškození, až úplná ztráta hlasu. I z tohoto důvodu se v některých případech volí chemoterapie nebo ozařování. Podle onkologů mají stejný léčebný efekt jako operace. O způsobu léčby rozhoduje tým odborníků.
Chraptíte delší dobu? Obraťte se na lékaře!
Pokud vás sužuje déle než tři týdny chrapot, vyhledejte lékaře. Ten by vás měl poslat na laryngoskopické vyšetření. Vhodnou prevencí je také vyvarovat se marihuany, alkoholu a kouření.

Jiří Pomeje řešil manželskou krizi! Jak dopadla? To se dozvíte v našem videu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
antonuis.j
6. 4. 2017 • 15:23

Bacha aby se rakovina nerozjela tobě, a to dřív než si myslíš - třeba už tě požírá a zatím to nevíš...

-bello-
6. 4. 2017 • 14:17

mescalin FUJ ! Nikomu neublížil, dluhy platí , tak co jako ?!!!

6010
6. 4. 2017 • 10:49

Nejhorší podhoubí pro vznik rakoviny je stres.A ten měl Pomeje pernamentně.To se dalo čekat.Ale nic není ztraceno, podrobit se léčbě a přestat kouřit.Držím palce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.