Smrt kardinála Vlka (†84): Pohřbí ho na jeho »bojišti«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt kardinála Vlka (†84): Pohřbí ho na jeho »bojišti«!

Kardinál Miloslav Vlk bude pochován v kryptě pražských arcibiskupů katedrály sv. Víta na Pražském hradě.
Kardinál Miloslav Vlk bude pochován v kryptě pražských arcibiskupů katedrály sv. Víta na Pražském hradě. (Foto: ČTK, ara)

Věřící i nevěřící, pro něž kardinál Miloslav Vlk (†84) představoval symbol statečného boje proti totalitní moci, se s ním budou moci rozloučit koncem týdne v katedrále svatého Víta. Dlouholetá hlava českých katolíků podlehla v sobotu ráno rakovině plic, která se rozšířila do kostí.

Zdravotní stav kardinála, o něhož pečovali na metabolické jednotce pražské nemocnice v Praze na Karlově, se v posledních dnech výrazně zhoršoval. „Při páteční návštěvě, kde za ním byl monsignore Slavík, se pan kardinál rozloučil. Zpráva lékaře zněla, že začíná agonie a abychom očekávali, že bude žít hodiny, maximálně dny,“ řekl jeho nástupce kardinál Dominik Duka iDnes.

Podle něj byli všichni blízcí připraveni na to, že se Vlk brzy vydá na cestu za svým Pánem. Pomáhalo jim v tom přesvědčení, že on sám byl se situací smířen a odcházel velmi klidně. Duka sám se s Vlkem ale už nestihl rozloučit, do nemocnice měl totiž namířeno v sobotu odpoledne.

Jak ale Aha! potvrdil Vlkův bývalý tajemník a nynější ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), kardinál se do poslední chvíle zajímal o veřejné dění. „Mluvili jsme o situaci ve společnosti, o tom, co je potřeba společnosti dávat, i když už mu nebylo dobře, tak asi hodinu jsme si povídali,“ řekl o své návštěvě pět dní před Vlkovým odchodem Herman.

Chtěl ji pro církev
Kardinál Miloslav Vlk bude pochován v kryptě pražských arcibiskupů katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Tedy svatostánku, o jehož navrácení církvi ještě ve funkci pražského arcibiskupa intenzivně bojoval. Svému nástupci Dominiku Dukovi pak vyčítal, že v roce 2010 přistoupil na dohodu s prezidentem Václavem Klausem. Po 17 let trvajícím sporu tak katedrála zůstala státu.

O kardinála Vlka před smrtí pečovali na faře v Karlíně. Co všechno zakusil? To se dozvíte v našem videu:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.