Ťukněte si s celebritou! Herec David Prachař slaví 58 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si s celebritou! Herec David Prachař slaví 58

David Prachař slaví 58. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
David Prachař slaví 58. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto TV Nova,)
David Prachař je významný český herec. Jeho umělecké kořeny prorůstají až o několik desetiletí nazpět. Hrál i jeho otec Ilja a matka Jana.

Své umění předvedl David Prachař na prknech několika divadel. Obdržel za něj i několikero ocenění. Od mládí hrál na housle, kytaru a saxofon. Po pražské DAMU nastoupil angažmá v Divadle S. K. Neumanna. Několik rolí ztvárnil i v Divadle E. F. Buriana nebo v Činoherním klubu. V Divadle Komedie působil až do jeho zániku. Předvedl se ve hrách Tři sestry, Král Lear nebo Okno do hlavy. V pražském Národním divadle debutoval Cyranem z Bergeracu. Nedávno zrežíroval svou první hru Opona nahoru!.

Za jedinečné výkony v dramatech Hamlet a Tragická historie o doktoru Faustovi obdržel David Prachař divadelní cenu Alfréda Radoka. Za mimořádný mužský herecký výkon v inscenaci Novocento získal v roce 2007 cenu Thálie.

Jeho tvář se objevuje i ve filmu a na televizních obrazovkách. Zahrál si například v seriálu Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě, Doktoři z Počátků nebo ve snímku Ať žijí rytíři. Za počeštění hlavního hrdiny italské komedie Život je krásný si vysloužil David Prachař dabérskou cenu Františka Filipovského.

Dvacet let žil David Prachař s herečkou Danou Batulkovou. Má s ní syna Jakuba Prachaře, oblíbeného moderátora, a dceru Marianu. Manželství páru ale nevyšlo. David Prachař se zamiloval do kolegyně Lindy Rybové. Vychovávají dcery Rozárii a Josefínu a syna Františka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.