Trojan a Neužil ze Světa pod hlavou: Jak vypadají jejich britští »kolegové«?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Trojan a Neužil ze Světa pod hlavou: Jak vypadají jejich britští »kolegové«?!

Ivan Trojan a Václav Neužil z retro seriálu Svět pod hlavou.
Ivan Trojan a Václav Neužil z retro seriálu Svět pod hlavou. (Foto: ČT, ara)

Desetidílná policejní retro série Svět pod hlavou vznikla podle původního kultovního seriálu BBC Life on Mars. Kdo jsou herci, kteří byli pro hlavní hrdiny Ivana Trojana (52) a Václava Neužila (37) předobrazem? Podobají se jim vůbec čeští následovníci?

Zatímco, český příběh s hlavním hrdinou Filipem Marvanem, kterého hraje Neužil, se odehrává na severu Čech v roce 1982, britský hrdina Sam Tyler se v seriálu z roku 2006 probudí v sedmdesátých letech v průmyslovém Manchesteru.

Britský »Neužil« je herec John Simm (46), dvakrát nominovaný na televizní cenu BAFTA. Ten se spolu se svým britským kolegou Philipem Glenisterem (53), jež ztvárnil drsného vrchního inspektora Gena Hunta, stal oblíbený právě díky sérii Life on Mars – kriminálce drsné školy. Oba herci spolu spolupracovali už před natáčením krimi série. Stejně to mají i Neužil se svým násilnickým kolegou ze SNB Martinem Plachtou neboli Ivanem Trojanem.

„Oni dva jsou sehraní z Dejvického divadla a to byl důvod udělat z nich ústřední dvojici,“ svěřil režisér Marek Najbrt k obsazení herců, kteří se sice charakterem postav z britské předlohy podobají, vzhledově by je srovnával jen málokdo. V Anglii to však nikomu nevadilo. „BBC se naše verze hodně líbí, oceňují originální pojetí a zcela původní příběh,“ svěřil dramaturg Tomáš Feřtek o sérii z dob normalizace.

Název podle písně
Seriál BBC se jmenuje podle skladby hudebníka Davida Bowieho (†69) Life On Mars, která zazní při autonehodě a kvůli níž hlavní hrdina upadne do kómatu. Čeští tvůrci pro tuto scénu využili píseň zpěvačky Jany Kratochvílové (63) V stínu kapradiny. Vzhledem k tomu, že už existuje snímek se stejným názvem, seriál byl pojmenován podle dalšího verše hitu.

V stínu kapradiny
V stínu kapradiny spal, svět pod hlavou měl.
V stínu kapradiny snil, vím, o mně né – žel!
V háji po zbojnících spal když lámal se den,
kéž by do spánku mě vzal – jen pro jednou jen. Originál
Sam Tyler - John Simm
Schopný mladý policista z Manchesteru netuší, proč se ocitnul o 30 let zpátky a hledá cestu zpět. Moderní vyšetřovatel se octne po boku poldy s velkým P.

Česká kopie
Filip Marvan - Václav Neužil
Elitní policista zachraňoval svého bratra, jenž měl dluhy u mafiána. Porušil zákon a po bouračce se probral v roce svého narození. Proč?


Originál
Gene Hunt - Philip Glenister
Alfa samec a hláškař z Manchesteru, kde se to jen hemží stejně drsnými Irčany. Prostě na hrubý pytel hrubá záplata.

Česká kopie
Martin Plachta - Ivan Trojan
Drsňák ze Sboru národní bezpečnosti také nejde pro ránu daleko, oproti svému britskému »vzoru« však není takový obr.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.