No potěš koště! Za tohle si letos připlatíme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

No potěš koště! Za tohle si letos připlatíme

Zdražení očekávajte u energií, zlevní snad jen dovolená...
Zdražení očekávajte u energií, zlevní snad jen dovolená... (Karel Kopáč)

S rostoucími mzdami i důchody roste chuť Čechů utrácet. Obchodníci to vědí a nerozpakují se šponovat ceny. Za co tedy v letošním roce budeme muset zaplatit víc?

Energie – zdražení
Plyn je zřejmě jedinou položkou z energií, kde můžeme počítat s úsporou. Energetický regulační úřad očekává letos pokles cen až o pět procent oproti roku minulému. Například lidé žijící v bytech, ve kterých se plynem topí, by měli ročně ušetřit asi 1600 korun, obyvatelé rodinných domů až 2700 korun. Naopak větší výdaje se čekají u tepla z uhelných elektráren, domácnosti by si mohly v průměru připlatit asi 240 korun za rok. Vodárenské sdružení SOVAK už dříve upozornilo na růst cen vodného a stočného, zejména obyvatelé velkých měst si připlatí ročně zhruba 130 korun. Distributoři elektřiny se pak dušují, že s cenami letos hýbat nebudou.

Bydlení – zdražení
Smířit se musíme také s koncem levných hypoték. Mnohé z bank již ke konci listopadu zdražily úvěry, kdo se dosud nepřidal, udělá tak v dohledné době. Problém může být i s pořízením nového bytu, a to zejména v Praze a v krajských městech. Poptávka tam totiž výrazně převyšuje nabídku. „Ceny různých typů bytů ale rostly různým tempem, například u panelových domů to i v posledním čtvrtletí bylo mnohem rychleji než u novostaveb. Konkrétně u panelových domů o 5,6 %, zatímco u těch nových pouze o 0,9 %,“ uvedl Miroslav Linhart ze společnosti Deloitte.

Potraviny – zdražení
V uplynulém měsíci meziročně nejvíce podražily máslo, cukr, pečivo, vejce či mléko, ze zeleniny pak rajčata a papriky. „Nárůst cen potravin bude mít zřejmě trvalejší charakter,“ očekává Svaz obchodu a cestovního ruchu. A to prý do té doby, dokud spotřebitelé budou mít chuť utrácet.

Pohonné hmoty – zdražení
Ceny pohonných hmot u našich benzinek byly v uplynulém roce nejnižší za sedm let. Natural 95 řidiči kupovali v průměru za 28,74 koruny za litr, naftu za 27,18 korun. Podle Ústředního automotoklubu (ÚAMK) na tom měl podíl pokles cen ropy začátkem roku 2016. Jenže už teď na většině benzinek oba druhy paliva tankujeme za více než 30 korun za litr. Pociťujeme totiž útlum těžby ropy, na kterém se ropné země nedávno dohodly. Ceny nafty a benzinu tak podle ÚAMK budou růst i v letos.

Dovolené – zlevnění
V létě bychom se mohli u moře více rozšoupnout. V půlce roku by totiž měly skončit fixace kurzu koruny k euru, česká měna by tak mohla posílit i na 25,50 korun za euro. Zlevnit by tak mohly i samotné zájezdy. „Pokud by koruna posílila opravdu dlouhodobě, tak by se konec intervencí ČNB v cenách zájezdů projevit mohl. Nebude to ale ze dne na den, protože cestovní kanceláře mají kontrakty nasmlouvané dopředu,“ říká Jan Bezděk z CK Fischer.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.