Nejdřív zneužil Krampola, pak byl zavražděn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejdřív zneužil Krampola, pak byl zavražděn!

Bavič Jiří Krampol si za peníze kampaličky užil oslavu až za dva miliony.
Bavič Jiří Krampol si za peníze kampaličky užil oslavu až za dva miliony. (Foto: ara)

Měl si odsedět 11 let v kriminále za vytunelování První pražské záložny. Martin Říha (v době zmizení 33) ale v roce 2003 záhadně zmizel. Podle nových zjištění policie byl zavražděn.

Říha s komplici vylákal z důvěřivců 276 milionů. Po jeho zmizení se proto spekulovalo o tom, že uprchl před vězením a užívá si bohatství v Karibiku. Podle policie je ale všechno s největší pravděpodobností jinak.

Unesli ho?
Týden po propuštění z vazby, 17. dubna 2003, Říha poobědval s rodiči ve středočeském Zloníně a pak se vydal vesnicí na svůj statek. Cestou ho ale podle svědků měli zastavit dva lidé v černém audi s libereckou poznávací značkou. Tunelář k nim prý dobrovolně nastoupil a odjel s nimi pryč. Kolem jedné hodiny pak mobilem volal své matce.

Stačil ale vykřiknout jen „Mami!“ a pak se spojení přerušilo. Rodiče proto jeho zmizení oznámili na policii a tvrdili, že byl unesen. Podle televize Prima Říhu jeho vrahové před smrtí brutálně mučili, aby z něj vymámili informace o čtvrt miliardě korun, která zmizela z účtu kampeličky.

Prošetřovali útěk
Kriminalisté se po Říhově zmizení zaměřovali spíše na verzi o útěku, rodiče už v té době však měli o synově zmizení jasno. „Ten už je někde zahrabaný, nebo ho mají v sudu připraveného. Každý bude říkat a tleskat – Zaplať pánbůh, že ten Říha je v hajzlu,“ řekl tehdy v pořadu Na vlastní oči jeho otec.

Tato verze se nyní potvrdila. V případu Martina Říhy byli podle televize Prima obviněni čtyři lidé, z toho tři z vraždy. K činu mělo údajně dojít na Liberecku, čímž se SPZ černého audi ukazuje být významnou stopou. Policisté prý proti údajným pachatelům mají dostatek důkazů, ten hlavní ale stále chybí – nikdo neví, kde bylo ukryto tělo.

Podvod na důchodcích
První pražská družstevní záložna v roce 1999 slibovala až 30 procent výnosu z vložených úspor. Díky »pokračování« prvorepublikové tradice nalákala hlavně seniory, kteří do ní často vložili celoživotní úspory. Místo toho ale přišli o všechno, kampeličku podle soudu totiž společně s bývalým generálním ředitelem Petrem Bubeníčkem vytuneloval právě Říha.

Lákal i Krampol
Do masivní reklamní kampaně na kampeličku Říha zapojil i celebrity, například herce Luďka Sobotu nebo zpěváka Jana Nedvěda. Z billboardů se na zákazníky usmíval také bavič Jiří Krampol. U toho vyšlo najevo, že za reklamu dostal čtvrt milionu korun na ruku a záložna mu také zaplatila bombastickou oslavu 60. narozenin.

Ta měla stát jeden až dva miliony. „Takový ohňostroj měl naposledy Brežněv,“ chlubil se prý herec. „Divím se, že za kšefty s kampeličkou a oslavu na úkor družstevníků nebyl stíhán,“ řekla tehdy podle Hospodářských novin soudkyně Hana Hubáčková.


Přepadli i rodiče
Říhova matka Marie Říhová také tvrdila, že v době, kdy její syn ještě seděl ve vazbě, se s manželem stali terčem loupežného přepadení. „Nejdřív mě svázali, dali roubík do pusy a strašně do mě bouchali. Muže mordovali dva, ten měl větší sílu, tak ho zmordovali tak, že zůstal v bezvědomí ležet na podlaze,“ uvedla pro Český rozhlas.



Přečtěte si
ivoadler
4. 11. 2016 • 18:23

Říha byl zřejmě bílý kůň. Smrt si zasloužil.

dzery1
1. 11. 2016 • 10:58

Že by ho vojel?

havran2
1. 11. 2016 • 08:54

Krampol se určitě nechal rád zneužít,dostal zato pěkný balík ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.