Ťukněte si s celebritou: Zpěvačka Hana Zagorová dnes slaví 70! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ťukněte si s celebritou: Zpěvačka Hana Zagorová dnes slaví 70!

Hana Zagorová slaví 70. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Hana Zagorová slaví 70. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Petr Novotný)

Narozeniny dnes slaví zpěvačka Hana Zagorová. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Nazpívala přes osm set písní, vydala na šest desítek alb, odnesla si devět Slavíků. Hana Zagorová patří mezi nejvýznamnější zpěvačky České republiky.

Hana Zagorová měla sen: být herečkou, nikoli zpěvačkou. Ke studiu herectví nastoupila v roce 1964 na brněnské JAMU, a to i přesto, že o rok dříve vyhrála hudební soutěž Hledáme nové talenty. O její pěvecké kariéře rozhodla až spolupráce s ostravským rozhlasem, kde nahrála svoje první písně. Později přesídlila na televizní obrazovky, kde vystupovala se skupinou Flamingo, jíž následoval soubor Sodoma-Gomora. Hrála v divadle Apollo a tři sezóny účinkovala v Kytici Divadla Semafor.

Zpívala s Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem nebo Stanislavem Hložkem. Osudové pracovní spojení navázala Hana ZagorováKarlem Vágnerem, který jí dělal kapelníka, manažera, skladatele i milence. Nahráli spolu hudební pecky jako Je naprosto nezbytné, Duhová víla, Já se vznáším, Líto, je mi líto či Hej, mistře basů. Koncertovali po Evropě, Asii i po Americe.

V roce 1989 podepsala petici za svobodu slova a propuštění politických vězňů nazvanou Několik vět. V revolučních dnech pak Hana Zagorová přednesla spolu s hudebníkem Jaroslavem Hutkou hymnu na Václavském náměstí.

Moderovala pořady Dluhy Hany Zagorové, Když nemůžu spát nebo Hogo Fogo. Pár jich uváděla i v zahraničí. Objevila se mimo jiné i v německé pohádce Peter Pan či v komedii Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště. Známější je ale její hlavní role z parodického Trháku natočeného v roce 1980. Hana Zagorová se rovněž předvedla v muzikálech Jack Rozparovač a Mona Lisa. Napsala několik knih.

Kromě Slavíků se může pochlubit i bulharským Zlatým Orfeem nebo kubánskou Cenou Světového festivalu. V roce 1983 získala titul zasloužilé umělkyně a Zlatou desku Supraphonu za milion prodaných LP desek.

Hana Zagorová měla šest let za manžela českého krále baletu Vlastimila Harapese. Vzali se v roce 1986. Brzy po rozvodu vstoupila do manželství se slovenským tenoristou  Štefanem Margitou. Děti mít Hana Zagorová kvůli těžké poruše krvetvorby mít nemůže.



Přečtěte si
zamlzena
6. 9. 2016 • 11:51

Někdo je geneticky vybaven tak, že vypadá skutečně o deset i více let mladší. Jiný ale ty liftingy potřebuje. Vždyť stále ještě vystupuje, tak přeci nebidetrašit.ude strašit.

ivoadler
6. 9. 2016 • 10:59

Já bych k těm gratulacím přidal ještě šampíčko. To Hanička ráda.

anezat
6. 9. 2016 • 09:53

Hance přeju vše dobré. Škoda, že neumí stárnout bez těch nemožných liftingů, nikdo by ji za to přece neodsuzoval.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.