Jana Altmannová z Babovřesk: Měla hrát babičku v...! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jana Altmannová z Babovřesk: Měla hrát babičku v...!

Jana Altmanová s kolegyněmi a režisérem Troškou při natáčení Babovřesk 2.
Jana Altmanová s kolegyněmi a režisérem Troškou při natáčení Babovřesk 2. (Foto Aha! – Petr Novotný, David Kundrát, ara)

To se jen tak nevidí. Postavu babičky v oscarovém filmu Kolja měla původně hrát Jana Altmannová (71). Jenže tahle babča z Troškových Babovřesek přenechala roli kolegyni.

Režisér Jan Svěrák(51) měl tehdy před natáčením Kolji jasno. Babičku ruského chlapce si zahraje Jana Altmannová. Jen si před ní posteskl: „škoda jen, že nemáte vychlastanej hlas!“ Já jsem se krátce před tím seznámila s herečkou Lilian Malkinou. Utkvěl mi v mysli její chraplavý hlas a ruský přízvuk, a energie, která z ní sršela. tak jsem řekla: přijdu o roli, ale já takovou ženskou znám a je to role spíš pro ni než pro mne, takže náhradou mi dáte alespoň nějakou pindu, vzpomíná Jana. Vůbec toho nelitovala. Ani když film získal v Americe cennou sošku. „Lilian to zahrála skvěle a já jsem ráda, že jsem v tom tak trošku měla prsty, říká herečka.

Sama Malkina o nezištnosti své kolegyně zpočátku nevěděla. „Seděla jsem na lavičce v Třeboni, když mi zazvonil telefon, že mě chtějí do role babičky ve filmu režiséra Jana Svěráka,“ popisovala sama Lilian, jak k roli přišla. „Vůbec jsem pana Svěráka v té době neznala. Chtěli po mně jednu větu rusky a jednu větu česky, nic víc,“ líčí situaci před deseti lety. O nezištnosti Jany Altmannové se pak dověděla a vyprávěla v mnoha interview , když byla dotazována, jak k roli přišla.

Nová hvězda Ordinace
Jana Altmannová se nakonec stejně role babičky dočkala. Drbna Anda z Babovřesk se nedávno divákům představila jako babička Štěpánka v Ordinaci v růžové zahradě 2. Herečka má na kontě na 70 snímků a seriálů, převážně malé role. Působila i v Německu, kde se věnovala loutkovému divadlu. Učí loutkoheretcví na DAMU.




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.