Lubomír Lipský (†92): Smrtí prokletá rodina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lubomír Lipský (†92): Smrtí prokletá rodina!

Lubomír Lipský přežil své bratry. I když se z nich narodil nejdříve. Skvělý herec a komik zesnul tento pátek.
Lubomír Lipský přežil své bratry. I když se z nich narodil nejdříve. Skvělý herec a komik zesnul tento pátek. (Ringier Axel Springer Roman Souček / Paparazzi)

Se smrtí se v rodině filmový a divadelní velikán Lubomír Lipský (†92), jenž skonal v pátek kvůli potížím se srdcem, setkával častěji, než by si přál. Jeho bráškovi Daliborovi nebylo ani 18, když tragicky zahynul při koupání. Další ránu mu zasadil osud později, když mu sebral milovaného syna. A jako skonali jeho otec a druhý bratr Oldřich?

Lubomír Lipský - Zradilo ho srdce
Populárnímu herci, jenž ztvárnil jak na divadle, tak ve filmu a televizi nespočet komických postav, během života kolikrát do smíchu nebylo. Nesl velmi těžce odchod svých bratrů, syna i tatínka Viléma. Smrt milované manželky ho srazila na kolena. Přežil ji o dlouhých, a pro něj bolestných, dvanáct let. Věra Lipská, se kterou prožil herec 54 let, odešla v roce 2003. Sám Lubomír Lipský se dožil úctyhodného věku, nezlomily ho skony blízkých a ani mrtvice v roce 2010. Po ní se znovu učil chodit a mluvit. Když v létě prodělal zápal plic, špatně se mu pak dýchalo. Nakonec jej však zradilo srdíčko.

Otec Vilém Lipský - Skonal u hokeje
Nadšený divadelník Vilém Lipský (†86) vedl cukrárnu v Pelhřimově a působil v místním ochotnickém spolku Rieger jako předseda, jednatel, herec i režisér a právě po něm jeho synové podědili dramatický talent. Však je taky od dětství k divadlu vedl. „Postupně zapletl do divadelních sítí celou naši rodinu, včetně babičky a nás tří bratrů. Mě, Oldřicha a Dalibora. Otec byl vedoucí a hlava rodiny, matka tou hlavou hýbala,“ vyprávěl vždy Lubomír Lipský. Jeho otec se dožil požehnaného věku a skonal u sportu. „Otec měl nádhernou smrt. V osmdesátém třetím sledoval u mého bratra hokejový zápas našich s Rusy. Řekl Oldřichovi ať připraví víno, že společně oslaví naše vítězství. Potom vzal vývrtku a než vytáhl špunt, zemřel,“ prozradil v jednom z rozhovorů herec.


Bratr Dalibor Lipský - Smrt si ho našla v rybníku
Nejmladší ze tří sourozenců bratr Dalibor (†17) měl podle Lipského největší herecký talent. Narodil se dva dny před Štědrým dnem. „Tatínek nám to zatajil a maminčinu absenci odůvodnil tím, že je v nemocnici. Projevil se jako velký dramatik a režisér. Na Štědrý den otevřel tajuplně dveře obýváku, kde ležela na pohovce matka s Borkem v náruči. Byl o sedm let mladší než já. A jak se později ukázalo, sedmičky hrály v jeho životě smutnou roli,“ svěřil se před časem herec. Jeho mladší sourozenec totiž opustil svět příliš brzy a za dramatických okolností. „Dne 17. 7. 1947 ho o prázdninách při koupání v rybníku zabil blesk. Stalo se tak sedmý den v týdnu a v 17 hodin. Bratr chodil do septimy a bylo mu 17 let a 7 měsíců,“ popsal bráškův konec Lipský.
Bratr Oldřich Lipský - Útočila rakovina
Režisér a scénárista Oldřich Lipský (†62) studoval sice v Praze práva a filozofii, po čase dal ovšem přednos divadlu. Nejdříve pracoval jako herec, režisér i umělecký ředitel v Divadle satiry. Po jeho uzavření přešel do filmových studií Barrandov a začal se naplno věnovat režii. Té zasvětil zbytek života a natočil nespočet filmů (Tři veteráni, Adéla ještě nevečeřela, Šest medvědů s Cibulkou a další). „Byl o čtrnáct měsíců mladší než já, ale vyrůstali jsme spolu jako dvojčata. Měli jsme podobné názory na umění a humor, což nám zůstalo na celý život,“ hovořil o svém prostředním bratrovi Lubomír. Oldřich odešel nečekaně v říjnu roku 1986 během natáčení snímku Velká filmová loupež. Osudným se mu stala zákeřná na rakovinu žaludku...

Syn Lubomír Lipský  mladší - Jeho život spálil mráz
Filmovému světu se věnoval i Lipského syn Lubomír, věnoval se režii. Zemřel nečekaně v pouhých 40 letech den před Silvestrem roku 1991. Ve večerních hodinách se vydal ven na čerstvý vzduch, domů se však nevrátil a o pár hodin později ho našli zmrzlého. Hovořilo se, že jej na horách postihnul infarkt. Zůstal po něm vnuk Matěj (39), jenž se spolu s Lipského dcerou Taťjanou (†66) a dalšími členy rodiny, o herce do posledních dnů s láskou staral.

Přečtěte si
-bello-
28. 2. 2016 • 12:23

ta fotka je dojemná , pan Lipský jako dědoušek ještě o sebe pečoval, ale jak už se ztrácel tak to sako už na hubených ramínkách mu nesedí a je smutný na to koukat .Pro něho muselo být strašný všechny takhle přežít.Měla jsem ho ráda a filmy jeho bráchy taky

vydedena
4. 10. 2015 • 16:00

Je normální, když nemocný člověkk umře v hospicu, jelikož někdo potřebuje zvláštní péči, kterou mu i velmi milující člen rodiny nemůže poskytovat.V hospicu by měla být i duchovní péče. Je ale hodně špatné, když mordují seniora z domova důchodců pomalu obden do nemodnice a zpět, jen aby neměli nějaké nepříjemnosti za zanedbání péče. Někdy ho oškubou jak se jen dá....

ivoadler
4. 10. 2015 • 12:34

Je to trapné, ale umírá se v každé rodině. Někde dříve a někde později. Dělat z toho senzaci může jen hlupák.

majojo
4. 10. 2015 • 11:09

Jen tak pro tvou informaci, Dior není pro Šmuclerku žádná značka - ta je pro začínající podnikatelky a socky, o které si veleslavná Libuška neopře ani kolo. Co se kosmetiky i ambicí týče, ona má na víc. Třeba se tím jednou zadáví.

majojo
4. 10. 2015 • 11:06

Ach, děvče, tak tady jsi tvrdě přestřelila. Bohužel jenom jsi odhalila, jak neskutečně jsi pitomá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.