Podivné konce českých hvězd | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podivné konce českých hvězd

Jiří Hrzán
Jiří Hrzán (: archiv)

Byli nadaní, mladí a na vrcholu slávy. Užívali si život a svým uměním bavili celý národ. Pak si ale pro každého z nich přišla smrt. Jiří Hrzán, Petr Svojtka, Jiří Schelinger a Ivan Luťanský – to jsou jména, která spojuje jediné: zemřeli za podivných okolností a jejich smrt nebyla nikdy uspokojivě vysvětlena…

 

Jiří Hrzán (+41)
Pád z výšky

Oblíbený komediální herec miloval výšky, rád riskoval a tak trochu koketoval se smrtí. Sám o sobě dokonce říkal, že umře mladý a že si nedovede přestavit, že se dožije vysokého věku.
Na svou zálibu ve šplhání po zdech domů, okapových rourách a procházení se po úzkých římsách doplatil 24. 9. 1980. Tehdy se totiž vypravil navštívit jednu ze svých přítelkyň. Pokusil se ji překvapit a vylézt za ní po zdi domu, ale spadl. Pád z pátého patra Hrzán neměl šanci přežít. Dodnes se spekuluje o tom, že Jiřímu k pádu někdo pomohl…

Ivan Luťanský (+30)
Nevysvětlená autonehoda

Kolem deváté hodiny ráno 1. srpna 1983 dostala vietnamská policie hlášení, že na dvouproudé silnici podél pobřeží z měst Vinh do Hue havaroval gazík. Z pětičlenné posádky vozu přežili čtyři cestující. Poslední, pátý, na místě zemřel. Mrtvým byl jeden z nejcharizmatičtějších československých herců tehdejší doby – Ivan Luťanský (Osada Havranů, O ptáku Ohniváku). Jeho smrt je dodnes obestřena rouškou tajemství, kterou se ani jeho nejbližším nepodařilo odhalit. Ve svých snahách o objasnění jeho smrti naráželi na nevoli tehdejších úředníků, dokonce jim kvůli jejich pátrání na vlastní pěst bylo vyhrožováno.

Vietnamské úmrtní a úřední listiny přitom vykazovaly značné nepřesnosti, stejně jako výsledky pitvy, která po převozu Ivanova těla proběhla v Praze. Později se dokonce spekulovalo o tom, že Ivan nezemřel při nehodě, ale že byl zastřelen při loupežném přepadení a celá nehoda měla tento čin zamaskovat.

Jiří Schelinger (+29)
Utonutí

V dubnu roku 1981 odjel Jiří Schelinger na pozvání slovenské televize do Bratislavy. Na tom by nebylo nic divného, Schelinger byl tehdy jasnou jedničkou československého rocku a nebylo snad jediného člověka v republice, který by neznal jeho hity jako Jsem prý blázen jen, Holubí dům nebo Jahody mražený. Při procházce Bratislavou večer 13. 4 .1981 ale náhle Schelinger skočil z mostu do Dunaje. Na hladinu už nevyplaval. Ani intenzivní pátrání nepřineslo žádné výsledky, tělo bylo z vody vyloveno až o téměř měsíc později 7. května u osady Bodíky. Dodnes ale není jasné, jestli tělo, které řeka vydala, bylo opravdu českého rockera. Nikdy totiž nebylo identifikováno nikým z jeho rodinných příslušníků ani známých. Spekuluje se, že Schelinger byl zavražděn proto, aby byla vzkvétající rocková scéna, která socialistickému režimu nebyla po chuti, umlčena. Někteří fanouškové Schelingera pak tvrdí, že Jiří skok přežil a žije někde v ústraní.

Petr Svojtka (+35)
Zahynul pod tramvají

Tak jako mnoho večerů předtím, i večer 9. května 1982 pobyl herec Petr Svojtka pár hodin v divadelním baru národního divadla a pak vyrazil na nejbližší noční tramvaj. Tak jako mnohokrát předtím ho napadlo, že by si mohl trochu zvýšit hladinu adrenalinu v krvi a svézt se na oji, která spojuje oba vozy tramvajové soupravy. Nebezpečná zábava, kterou ale jindy zvládal s přehledem, se mu ten den stala osudnou…
Těla ležícího na ulici si všiml až náhodně projíždějící taxikář. Identifi kace těla proběhla podle nalezených dokladů, fyzicky totiž nebyla možná – tak strašně bylo tělo herce zdevastováno. Osudná tramvaj byla nalezena o dvě hodiny později, řidič neměl o tragédii tušení…
Protože neexistuje svědek Petrovy smrti a identifi kace nemusela být přesná, rojí se spekulace, zda herci pod kola tramvaje někdo nepomohl, nebo zda nalezené tělo bylo skutečně jeho.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.