10 let od chvíle, kdy Gott, Svobodová a Němcová přežili svou smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

10 let od chvíle, kdy Gott, Svobodová a Němcová přežili svou smrt!

Fotografie
Fotografie (internal)

Chybělo málo a Karel Gott (75), Michal David (54), Karel Štědrý (77), Vendula Svobodová (42), Jiří Stivín (72) nebo topmodelka Petra Němcová (35) nemuseli být v roce 2004 mezi námi. České osobnosti si druhý svátek vánoční užívaly u Indického oceánu, když přišlo smrtící tsunami…

Michal David se rozhodl, že opět pojede s manželkou a dcerou Klárou trávit Štědrý den na svůj oblíbený atol Finimagoodhoo na Maledivy. A přemluvil k tomu i Karla Gotta s Ivanou (38), Karla Svobodu (†68) s těhotnou Vendulou a Karla Štědrého s manželkou. Že prý všem v kuchyni resortu svého kamaráda udělá český bramborový salát, nakládané okurky bere s sebou. Kamarádi souhlasili.

Zachránil je atol
Atol byl naštěstí dostatečně chráněn korálovou bariérou, a tak hvězdná výprava měla jen zatopené domky a zkaženou dovolenou. „Když nám dali záchranné vesty, dostal jsem už docela strach. Cítím se ale trapně, že se o mně v souvislosti s katastrofou vůbec píše. Nemám na sobě jediný škrábaneček,“ komentoval po návratu domů Gott.

Bál se o ženu a dítě
„Chtěli jsme utéct. Otevřeli jsme dveře, voda šplouchla a my stáli po kolena ve vodě,“ vzpomínal Karel Svoboda a pokračoval: „Měl jsem o Vendulu ukrutný strach. Strašně jsem se o ni a o ten nový život, který nosila v sobě, bál,“ vzpomínal Svoboda. Ten strach byl o to větší, že už o jedno dítě, Klárku (†5), tragicky přišli.

Dcera se topila
„Mami, tati, kde jste? Já se asi topím!,“ křičela Klára Davidová (25), když jí vlila tsunami do bungalovu asi metr vody. V tu dobu Michal David s manželkou Marcelou a Karlem Štědrým hrál tenis. „Nastalo 5 dnů hrůzy. Byli jsme vyřízení, špinaví, odříznutí od světa. Strašně si vyčítám, že jsem kamarády k cestě přemluvil,“ řekl David.

Štěstí v neštěstí
Jen o vlásek smrti už vyvázl flétnista Jiří Stivín v hotelu Kogalla Beach na jihu Srí Lanky. „Vlna vzala stěnu pokoje a těmi dveřmi mě práskla do hlavy. Bylo to štěstí v neštěstí. Další vlna vyrazila zadní dveře, které bych jinak neotevřel,“ vzpomíná Stivín. „Všude kolem trosky, mrtvá těla, náš hotel už neexistoval,“ popisuje Stivín.

8 hodin na palmě
Topmodelka Petra Němcová přišla na thajském ostrově Phuket o snoubence, fotografa Simona Atleeho, a s rozdrcenou pánví ležela týdny v nemocnici.

„Pokoušela jsem se vyšplhat na střechu bungalovu, ale strhlo mě to na stranu,“ vzpomíná modelka. Petra v koruně palmy strávila nekonečných osm hodin. „Pode mnou plavala mrtvá těla lidí,“ komentuje hořce. „Jednou z věcí, které mě tsunami naučilo, je nepřemýšlet příliš nad budoucností,“ říká Petra.

Co se stalo?
Indický oceán postihlo v prosinci 2004 zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály a následné smrtonosné tsunami, které zabilo téměř čtvrt milionu lidí, včetně osmi Čechů!

Přečtěte si
mandat
27. 12. 2014 • 08:23

Dejte s tim uz pokoj. Hloupa Nemkova zije 10 let z toho,jak vsude vyklada, ze ztratila snobence atd. Ten Zidovsky fotograf si ji jen sebou vral, nikdy nemeli zadny v ztah. Take v dobe katastrofy on byl uplne nekde jinde. Je to ulhana zenska jako Gottova.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.