Božena Jirků (67) z Nad dopisy diváků: Jak přišla ke stamilionům? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Božena Jirků (67) z Nad dopisy diváků: Jak přišla ke stamilionům?

Jirků v pořadu Nad Dopisy diváků s hercem Buchvaldkem.
Jirků v pořadu Nad Dopisy diváků s hercem Buchvaldkem. (Foto: Aha! - ara)

Jeden z dnes již legendárních pořadů normalizační Československé televize Nad dopisy diváků byl pokusem o kontaktní pořad, kam mohli diváci zasílat své dotazy, přání, případně si postěžovat nebo televizi pochválit. Dříve, než se moderátorkou pořadu stala v osmdesátých letech drsná soudružka Indra Vostrá, vídali diváci na obrazovkách Boženu Jirků.

"Chcete-li nám někdy psát, tři jedničky padesát," znělo z reproduktoru televizního přijímače.  A z rýmovačky se stala poznávací značka pořadu. Přitom dnešní ředitelka nadací Charty 77 a Konta Bariéry se k práci v relaci dostala v podstatě náhodou. Původně se ucházela, stejně jako stovky dalších mladých dívek, o místo televizní hlasatelky. Nakonec však našla uplatnění v kontaktních pořadech jako třeba Sondy nebo právě Nad dopisy diváků.


V jiném z diskuzním pořadu Vysílá studio Jezerka se seznámila se zakladatelem Charty 77 a později i sbírky Konto Míša profesorem Františkem Janouchem. Po revoluci se tak její život začal ubírat jiným směrem, když se začala naplno věnovat charitě. Dnes je první dámou charity u nás a má za sebou množství záslužné práce. V tomto odvětví se jí dařilo od počátku a také díky ní se na dobročinnost podařilo sehnat miliony korun.
"Musím říct, že tehdy se charita dělala docela snadno. Večer jsem se dívala na televizi, tam už začínaly úspěšné firmy, ale v té době ještě státní podniky, inzerovat formou reklamy s panem Vajíčkem. Psala jsem si firmy, které inzerovaly, ráno jsem hodila sekretářce seznam a rozesílali jsme dopisy. Jedno bylo úžasné. Pod těmi dopisy byl podepsán František Janouch a Olga Havlová. A to mělo váhu," vzpomíná na své začátky v charitě Božena Jirků. Nadaci se  tenkrát pod jejím vedením podařilo za 13 měsíců vybrat 100 milionů korun.



Přečtěte si
abstergo
15. 12. 2014 • 23:35

Fakt si je pere? To je mi novina!

gordon
15. 12. 2014 • 23:27

prověřená komunistka zavčas převlékla kabát, stejně jako mnoho jiných. Ale vyplatilo se jí to.

analfabet
15. 12. 2014 • 16:27

Gerontka ochcallis bydlí v našem baráku a v jejím bytě to smrdí jako v pelechu pářících se kajmanů. Bodejť by ne, když si pere spoďáry jednou za dva měsíce a výjimečně ještě ve výročí vypuknutí Velké říjnové socialistické revoluce!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.