Chtěl sjet Kilimandžáro! Sebrali mu ale kolo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Chtěl sjet Kilimandžáro! Sebrali mu ale kolo!

Petr Jahoda na Kilimandžáru.
Petr Jahoda na Kilimandžáru. (: archiv Petra Jahody)

PRAHA - Nejvyšší horu Afriky – sopku Kilimandžáro (5895 m) se rozhodl sjet na kole známý cestovatel Petr Jahoda (43). Jenže když už byl na místě, správce národního parku mu sebral kolo! Nakonec tak sjel Kilimandžáro aspoň na lyžích.

Do Afriky se vypravil se speciálně upraveným bicyklem, který se dal složit do »futrálu«. „Kolo bylo lehké a odpružené. Speciální úpravu si vyžádal i batoh, aby mi při sjezdu nepadal na hlavu,“ přibližuje cestovatel přípravu.

Jahoda trénoval na horském kole na nejvyšší hoře Keni. Mount Keňu (4790 m) sjel na kole jako jediný na světě celkem třikrát. „Bylo potřeba si zvyknout na nadmořskou výšku a kamenitý terén. Nevěřil jsem, jak je sjezd fyzicky náročný. Terén připomínal štěrk rozsypaný na plechu, takže se na něm jelo opravdu těžko, musel jsem se strašlivě soustředit.

Předtím jsem trénoval v brněnském kamenolomu, ale to se nedá vůbec srovnat,“ dodává Jahoda. V afrických horách netradičně celý měsíc sněžilo, a tak byl vrchol Kilimandžára pod sněhem. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se sjezd uskuteční. Nakonec ho ale zhatilo rozhodnutí jediného člověka! „Správa národního parku mě v podstatě donutila kolo odevzdat, přestože jsem žádná pravidla neporušil. Bylo to zklamání, ale přít se nemělo cenu. Vymysleli by si něco jiného. Příště si budu muset vyřídit jednoznačné povolení,“ vysvětluje cestovatel.

Kilimandžáro tak nakonec sjel aspoň na lyžích. „Moc dobrý nápad to nebyl. Lepší by byly brusle. Povrch byl totiž zledovatělý a lyže se do něj odmítaly zaříznout. Bylo to, jako bych jel jen po botách.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.