Konflikt Chytilová vs. Polívka: Nebudeš chlastat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Konflikt Chytilová vs. Polívka: Nebudeš chlastat!

Bolek moc pil a Věře se to nezdálo!
Bolek moc pil a Věře se to nezdálo! (Foto: Aha! - Marek Pátek, Pavel Machan, Martin Sekanina, koláž Ahaonline.cz)

 Komedie Bolka Polívky (64) a Věry Chytilové (†85) nazvaná Dědictví aneb Kurvahošigutntág je po snímku S tebou mě baví svět druhým nejsledovanějším filmem v novodobé historii české kinematografie. Vydělala několik desítek milionů a z tvůrců udělala, stejně jako v příběhu o buranském restituentovi z Bohuše Stejskala, milionáře. Přitom to tak ze začátku vůbec nevypadalo, po prvním promítání kritici tvrdili, že je to tragické, a žádali režisérku Věru Chytilovou, aby okamžitě zanechala své profese.

Dělala mu scény

Stejně tak těžce se rodila i práce na scénáři, který psal Polívka společně s Chytilovou. „Jezdila jsem za ním do Olšan. Jenže on byl pořád v hospodě. Tak jsem tam za ním šla a udělala mu tam přede všemi scénu. Podobalo se to tomu, když si do »putyky« pro své druhy přijdou manželky. On to zesměšňoval, dělal si z toho srandu, ale bylo na něm vidět, jak je mu trapně. Dnes se divím, že jsme to vůbec dopsali,“ popsala rošády Chytilová.

Inspirací pro scénář byl Polívkův zážitek z Brna, když šel s rodinkou po městě a vrhl se na něj opilý chlap s tím, že se z něj stal milionář a všechny ty baráky okolo jsou jeho. Vyzýval ho, ať se s ním jde opít. Když ho Bolek odmítl, sedl do taxíka a otevřeným okýnkem zařval: »nevadí, já si tě nandu, třeba v televizi nebo v Paříží.« Ano, předobraz slavné scény. Jen v opačném gardu. Ve filmu byl opilec Polívka a slavná hvězda Karel Gott (74). 



Zamykali se před sebou

Pracovní postup při psaní scénáře byl následující. Věra ťukala do stroje a Bolek diktoval. Teda když se spolu zrovna nehandrkovali. Úskalí společné tvorby popisuje Chantall, tehdejší Polívkova manželka. „Chtěla jsem ráno vyjít z ložnice a bylo zamčeno – Bolku, proč zamykáš? ptala jsem se. »Aby sem Věra nelezla už v sedm ráno, že musíme pracovat,« povídá Bolek. Zaklepu na dveře u Věry a i ona měla zamčeno. »Věro, ty se tady zamykáš?« ptám se jí. A ona na to: »jo, víš, proč? Kdyby měl Bolek nápad přijít v noci opilý a probudil mě, že chce pracovat.« To byla dvojka,“ vzpomíná s úsměvem Chantal Poullain.

Chytilovou stál film skoro zdraví. V té době se u ní objevily problémy s očima. „Měla jsem jít na operaci, ale nešla. Šlo o zelený zákal,“ dodala. Nemoc oka se nezachytila včas a potíže pak byly o to větší.  Do smrti měla následky, proto chodila v tmavých brýlých!

Jak dopadla »prostitutka« Irenka?

Někomu film přinesl věčnou slávu, některým trauma na celý život. Například Šárce Vojtkové (41), která ztvárnila prostitutku Irenku, do které se Bohuš Stejskal tak bláznivě zamiluje.  Byla to její první a zároveň poslední filmová role v životě. Kvůli postavě Irenky, která dodnes rozesmává miliony lidí, jí začala společnost opovrhovat. Řada lidí totiž nedokázala rozlišit mezi světem filmovým a skutečným. „Díváte se do výlohy a vedle sebe slyšíte: Podívej, to je ta kur** z filmu. Kolem mne bylo tolik závisti a pomluv,“ svěřila se Vojtková.
Za vedlejší roli 50 tisíc korun!

Doma přitom byla přísně vedená, jak by také ne, když maminka s tatínkem pracovali u policie. S oblibou recitovala básně, ve škole si ráda hrála na televizní hlasatelku… K roli se dostala náhodou. Občas pózovala dvornímu fotografovi Bolka Polívky Jeffu Kratochvílovi, který jí konkurz doporučil. Bylo jí osmnáct, toužila se stát modelkou nebo herečkou, tak si řekla proč ne. O roli Irenky se ucházelo téměř padesát děvčat, Šárka zaujala okamžitě. Z castingu už si nesla scénář. „Po premiéře v Praze jsem utekla. Plakala jsem. Chtěla jsem strašně domů,“ dodala.

Za roli tehdy dostala padesát tisíc korun, což byl na svou dobu a vedlejší roli dost vysoký honorář. Pro ni to byla ale jen slabá útěcha. Čerstvě plnoletá dívka nevěděla, jak se zachovat a napravit pošramocenou pověst. Nakonec se zamilovala do o hodně staršího muže, cizince, a odjela za ním do Itálie. Dnes žije střídavě tam a v Brně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.