Nejmenší miminko světa! 284 gramů a 24 cm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejmenší miminko světa! 284 gramů a 24 cm!

V inkubátoru strávila Amilia dva měsíce.
V inkubátoru strávila Amilia dva měsíce. (: AP, Foto pro Aha! – Pavel Koňák)

PRAHA – Její nepatrné, průsvitné nožičky se vešly mezi prsty porodníka, že přežije, věřili v tu chvíli na operačním sále jen ti největší optimisté. Ale zázraky se občas dějí! Holčička Amilia Taylor přišla na svět v nemocnici v americké Floridě na začátku šestého měsíce pouhých 21 týdnů a šest dnů po početí!

Při porodu vážila 284 gramů a měřila 24,1 cm. Nejmenší miminko světa skrývá ale ve svém titěrném tělíčku duch velkého bojovníka...

Holčička, ne o mnoho větší než plnicí pero, se rvala v prvních hodinách po porodu o život ze všech sil. To malé tělíčko chtělo samo dýchat, plakat. Lékaři se proto rozhodli, že udělají vše, aby přežila.

A tak se Amilia stala prvním miminkem, které se podařilo uchovat při životě, i když v matčině děloze strávilo méně než 23 týdnů. Za donošené se považují děti narozené po 37 až 40 týdnech těhotenství.

Rodiče Amilie Sonja a Eddie z floridského města Homestead byli právě na návštěvě u známých, když u Sonji propukly porodní bolesti – teprve v 19. týdnu těhotenství. Lékaři se snažili oddálit porod na co možná nejdelší dobu, ale nakonec museli miminko přivést na svět císařským řezem.

Jeden z porodníků Gulliermo Lievano přesto vůbec nepředpokládal, že by tak malé děťátko mohlo přežít. „Už jsem v duchu přemýšlel, jak sdělím mamince smutnou zprávu,“ říká.

Miminko mělo dýchací potíže, slabě krvácelo do mozku, mělo problémy s trávicím traktem. V nemocnici strávila Amilia čtyři měsíce, teprve včera se dostala domů. V inkubátoru přitom ležela celé dva měsíce, a dokonce už prodělala také plastickou operaci, při níž jí lékaři museli přišít levé ouško, které bylo natrhnuto během porodu.

„Je to skutečně zázračné dítě. Vždyť byla tak maličká, že jsme vůbec nevěděli, jaký je normální tlak u takhle brzy narozeného dítěte,“ říká jeden z lékařů. Teď už děťátko povyrostlo na 66 cm a váží skoro dvě kila. A hlavně – konečně je doma! Bude na tom podobně jako ostatní miminka, jen bude muset nějakou dobu dostávat malé dávky kyslíku a léky proti astmatu.

Největší mimino: 10,8 kg!

  • Nejtěžším miminem světa byl chlapec, který se narodil Kanaďance Anně Bates v roce 1879. Vážil rovných 10,8 kg. Bohužel za 11 hodin zemřel.
  • Nejtěžší dítě, které přežilo, byl chlapec vážící 10,2 kg. Porodila ho Italka Carmelina Fedela v září 1955.
  • Nejnižší porodní váha u dítěte, které přežilo, byla doposud 260 g. Američanka Rumaisa Rahmana, která se narodila v září 2004 po 25 týdnech a 6 dnech těhotenství, měřila ale 24,5 cm tedy o 4 mm víc než nyní Amilia Taylor.

Rekordní mimina v Česku

  • Pořádný bumbrlíček se narodil v červenci 2006 v Rokycanech.
    Filípek po porodu vážil 5050 gramů a měřil 57 cm. Porodníci kvůli jeho velikosti zvolili císařský řez.
  • O hodně dřív na svět přišla koncem loňského roku v pražské podolské porodnici Anička.
    Narodila se v šestém měsíci matčina těhotenství a vážila jen 670 gramů. V inkubátoru, kde byla napojená na dýchací podporu, nebyla větší než panenka na hraní.
  • V březnu roku 2004 se císařským řezem narodila v Praze-Podolí malá Tonička K., která při porodu vážila 370 gramů a měřila 25 cm.
    Přišla na svět ve 25. týdnu těhotenství. Tonička přibrala až na 1100 gramů, ale pak jí selhala játra a ve čtyřech měsících zemřela.
  • V roce 2001 zachránili v Praze-Podolí maličkého Honzíka, který se narodil ve 22. týdnu a vážil 450 gramů.
    V inkubátoru byl 18 týdnů. Léčba jednoho dítěte pod 1 kg hmotnosti stojí 1 až 1,5 milionu korun, než může jít z nemocnice domů.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.