Poprask v televizi: Nechuť k Polívkovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poprask v televizi: Nechuť k Polívkovi!

Podle kriminalisty působí Bolek Polívka jako major Plíšek dost buransky.
Podle kriminalisty působí Bolek Polívka jako major Plíšek dost buransky. (Foto pro Aha! – Vojtěch Hurych, archiv České televize, ara)

Mysleli si, že zajásá nadšením, místo toho zkoprněl! Když se kriminalista, který se stal předobrazem postavy majora Plíška v krimi seriálu České televize Případy 1. oddělení dozvěděl, že ho hraje Bolek Polívka (64), nebylo mu to ani trochu po chuti.

Inspirací pro seriálovou postavu Bolka Polívky byl kapitán Jan Štoček, který je mnoha kolegy považován za radu Vacátka dnešní doby. „Na pana Štočka jsem natrefil při stáži na prvním oddělení. Hned jsem věděl, že podobně zkušeného profíka chci v seriálu mít. Parádní vypravěč, na zdi kanceláře vypreparovaná hlava štiky a smělo se u něj kouřit. Prostě frajer!“ prozradil deníku Aha! scenárista seriálu Jan Malinda (31).


Když se však kriminalista přijel podívat na natáčení a zjistil, že ho hraje Bolek Polívka, očekávané nadšení nepřišlo... „Hm, tak toho rád nemám!“ měl si Štoček odfrknout nevraživě. „Nelíbí se mi ta postava. Polívka působí neprofesionálně, směšně a humpolácky. Nosí snad stejnou košili, jako u sebe na farmě!“ postěžoval si Aha! na »buranské« ztvárnění své osoby Štoček.
„Nejsem vzor všech vzorů, ale vždy jsem chodil do práce včas, oholený a s čistýma botama. A hlavně střízlivý!“ podotýká kriminalista a rozhořčeně dodává: „Jako kuřák jsem si nikdy nezapálil v autě, ani na ulici. A při výslechu nikdy nikomu netykám!“

Co k tomu řekl scénárista

Jeho drsnou výtku jsme proto přeposlali scénáristovi seriálu Janu Malindovi (31), který odpověď takto:

"Kostýmy ani vizáž herce scénárista neovlivní. Seriálový Plíšek je starší, pomalejší a vlídnější než jeho předobraz, ale to jak si Bolek Polívka postavu herecky upravil, se mi líbí. Diváci z mého okolí ho díl od dílu mají raději. Někteří lidé, co nemají nadhled, nechápou, že "předobraz" neznamená "dokonalá kopie". Vím, že panu Štočkovi pár rýpalů volalo a řešili s ním zažraně kdejaký detail té seriálové postavy. Na jeho místě by mě to taky štvalo, chápu ho."

Zajímavosti o seriálu
Stejně jako jeho předobraz kapitán Štoček, také Polívka jako major Plíšek v seriálu kouří.

Bolek má v seriálu nad stolem vypreparovanou štiku, stejně jako Štoček. Ten si tu svou ulovil právě na Orlíku.

Co však postavě přidal sám Bolek, jsou brýle! Kapitán Štoček je alespoň v běžném životě nenosí.

Epizodní roli kriminalisty na penzi tu hraje Jiří Lábus, který byl před natáčením jedním z adeptů na hlavní roli majora Plíška.

Včerejší, 6. díl byl dopsán až těsně před natáčením, protože ČT si přála protáhnout sérii o jednu epizodu.

Jan Štoček se stal filmovým předobrazem už podruhé. Poprvé byl vzorem pro kriminalistu Hoška ve filmu Sametoví vrazi, který byl natočen na motivy orlických vražd.

Jaké další postavy inspirovaly seriál? Podívejte se do galerie!



Přečtěte si
janamala
26. 2. 2014 • 14:37

tak nějak...trefně řečeno...ještě by tam mohla hrát Gaislerka anebo ta druhá od toho zpěváka...teď si nevzpomenu na jméno...

janamala
26. 2. 2014 • 14:35

To asi neee...Pan Polívka je mi vcelku lhostejný, nicméně jako herec je prvotřídní, vtipný a zahraje skvěle jakoukoli roli...to je proste nezaujatý fakt. Že je to jinak nespolehlivej, přiblblej výpitek je jiná věc.

janamala
26. 2. 2014 • 14:30

a no tak...přestože máte pravdu, jde ji říct s větší grácií...

henes
16. 2. 2014 • 09:31

Když se Vám to nelíbí blbečkové,tak přepněte na debilní Ulici a držte tlamu........

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.