Muzikál "Trhák" byl snad prokletý: Zubatá kosila mezi herci i zpěváky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Muzikál "Trhák" byl snad prokletý: Zubatá kosila mezi herci i zpěváky!

Z natáční filmu Trhák.
Z natáční filmu Trhák. (Foto ara)

Tenhle muzikál měl být prostě trhák jako hrom! Rozkaz zněl jasně: všichni, co v té době něco znamenali, ať už to byli herci, zpěvačky, kapely, se v něm alespoň na chvíli museli objevit. Komediální repliky mělo na starosti osvědčené duo Ladislav Smoljak (†78) – Zdeněk Svěrák (77), režijní taktovku Zdeněk Podskalský (†70). A tak vznikla muzikálová komedie Trhák, kterou jste v těchto dnech opět mohli vidět na televizních obrazovkách.

S emigracemi se roztrhl pytel

Pár let od natáčení však Trhák málem skončil v trezoru. Několik hlavních představitelů filmu totiž nezávisle na sobě emigrovalo. Nejprve v roce 1983 do tehdejšího západního Německa Juraj Kukura (66), kterého komunistický režim označil za nežádoucího. Krátce po něm »přestala oficiálně existovat« i Jana Kratochvílová (60), jež zůstala v Anglii. Dalším v řadě byl Waldemar Matuška (†76), ten zase zakotvil za velkou louží, v USA. „Byl to samozřejmě velký problém. U dalších našich filmů bylo obsazování velice ostře sledováno,“ popsal Ladislav Smoljak.

Náhlá smrt Lohniského

Nástrahy na filmaře číhaly už ale od samého začátku. Krátce po první klapce nečekaně zemřel Václav Lohniský (†59). Stačil natočit jen pár záběrů. „V ostatních musel být nahrazen dvojníkem, který byl zabírán pouze zezadu. U postsynchronů jsme to vyřešili tak, že ho nadaboval Mirko Musil,“ objasnil Smoljak. Další šok přišel necelý měsíc po slavnostní premiéře, kdy tragicky zemřel Jiří Schelinger (†30). „Ještě mi děkoval za spolupráci a říkal, abychom na něj zase příště mysleli s nějakou roličkou,“ dodal.

Jak Smoljak se Svěrákem kradli

Asi nejslavnější scénku s výbuchem, která se nedala opakovat a byla závislá na tom, až režisér Kohoutek mávne rukou, scénáristé Smoljak se Svěrákem ukradli. Tedy přesněji řečeno vypůjčili si. „V té době jsme jezdili zájezdová představení s Karlem Šípem a on na jedné z nich vyprávěl, že v Sovětském Svazu jeden televizní štáb natáčel armádní manévry. Všude nachystané tanky, vojáci v pozoru, jen čekali na povel od soudruha plukovníka. Aby kameraman nic neprošvihl, zeptal se toho plukovníka, kdy ty manévry začnou. A on, že je to jednoduché, až takhle mávne rukou. A v tom začala hotová mela,“ zavzpomínal Jaroslav Uhlíř. „Svěrákovi se Smoljakem se tahle historka strašně líbila, pořád nás prosili, jestli si ji můžou půjčit,“ dodal s úsměvem.



Přečtěte si
jarypadlo
6. 1. 2014 • 10:34

Stejnou scénku s výbuchem můžete vidět v Jeden hot a druhý čehý,Louis de´Funés a Annie Girardot.Takže to je celkem běžný filmový trapas!

kov3
5. 1. 2014 • 16:29

S tým výbuchom to je blbosť. Použité to bolo už vo filme Večierok ( The Party) nakrúteného v roku 1968 !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.