Výlet za sochou obryně Růžičkové: Takovou bizarnost snad jinde v Česku nenajdete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výlet za sochou obryně Růžičkové: Takovou bizarnost snad jinde v Česku nenajdete!

Měla by Helenka z takové sochy rodost?
Měla by Helenka z takové sochy rodost? (koláž Ahaonline.cz)

Dneska se jezdí na výlety za kdečím. Na hrady a zámky, což je klasika. Teď třeba ale frčí krokodýli, expozice v ostravském dole, stezka v korunách stromů či exkurze do pivovaru s ochutnávkou. Že se ale lidé vydají za obrovskou hroudou polystyrenu? No jasně, proč ne, do jihočeských Hoštic přijíždějí autobusy s turisty pod bizarní sochu herečky Heleny Růžičkové (†67).

A lidé se diví, kroutí krkem, ovšem jsou spokojení. Milují Troškovu trilogii Slunce, seno… A co je s tím spojeného, je docela zajímá. V Hošticích u Volyně loni vyrostla olbřímí skulptura statné vesnické hudrmanice Škopkové, což je prý skutečný hit.

Vytvořil ji loutkář Ivan Moravec (63); není to zrovna umělecké dílo, spíš pitoreskní slepenec polystyrenových dílů s podobou hřmotné maminy Škopkové. Ale proč, ne… Kritici Troškovým filmům také upírají umělecký význam. „Chtěl jsem do ní vdechnout osobnost Heleny Růžičkové. Pečlivě jsem si nastudoval všechny pohledy, rozkreslil profil, ánfas a vyřezával,“ popisuje Ivan Moravec. S nápadem vytvořit sochu přišel provozovatel místního JZD, místní loutkář pak návrh a výrobu obstaral sám.

Vybral ten nejtvrdší polystyren, s nejvyšší hustotou kuliček. Čtyřmetrový hranol pak seřezával elektrickou řezačkou, což jsou v podstatě rozžhavené dráty simulující pilku. „Trvalo to tři měsíce, nějakých dvě stě hodin práce. Socha přišla na pár desítek tisíc.“ Kolik přesně to bylo, sochař už ani neví. Jde spíš o jakousi karikaturu, Škopková si vlastně ani není moc podobná. Vypadá fakt jako obryně.

Pracovala v kravíně, proto tenhle srandovní monument stojí právě vedle něj. A proto si ji také přiřadíte k filmové postavě. „Jsem rád, že jsem měl tu čest sochu vytvořit,“ nenechá se zviklat pochybnostmi vesnický umělec.

Křenící se plastika byla odhalena minulý rok v červenci režisérem Troškou a od té doby se roztrhl pytel s turisty. Všichni chtějí vidět Škopkovou v nadživotní velikosti. Setkala se i s kritikou, že vypadá jako postavička obra Shreka. A dokonce, že se prý jedná o zneuctění památky Heleny Růžičkové. „Je to nadsázka k bláznivým letním komediím a patří k celému areálu družstva, které funguje jako filmový skanzen. Helena měla obrovský smysl pro legraci,“ řekl Troška.

Však také prý skončila na prvním místě jako nejkurióznější socha z jižních Čech. „Od pádu komunismu sem jezdí turisti pořád. I kvůli Michalovi Tučnému na festival a poklonit se k hrobu,“ říká Moravec.

Co uvidíte za 25 korun?

V celém hoštickém areálu si můžete připomenout kromě Škopkové i ostatní
postavy z filmů Slunce, seno… A muzeum, kde zhlédnete celou trilogii i rozhovory s herci, skýtá třeba i postel babky Škopkové nebo motorku, na které jezdil Venca Konopník. Nacpali sem i autobus Zemák, což ale s filmem moc nesouvisí. Asi nevěděli, kam s ním… Za prohlídku celého areálu zaplatíte pouze 25 Kč. Poté se můžete vydat na hoštickou náves, kde uvidíte důVýlet do Hoštic za sochou Heleny Růžičkové.m Škopkových a Konopníkových či zámek.

Máte ve svém okolí také takhle podobně skulpturu nebo jinou atrakci, která zajímá turisty? Pošlete nám fotografii! Vybrané příspěvky odměníme honorářem!




Přečtěte si
nemocna
7. 1. 2014 • 02:26

Máš velkou pravdu jity, byla krásná i když silná a bavila né jen náš národ, měli by se stydět a obzvlášt ten co dělal tu sochu jakou udělal zrůdu a obyvatelé Hoštic by měli bránit takovou sochu nevystavovat, Helena Růžičková si toto nezasloužila je to pohrdáním a zesměšnění herecké umělkyně která by si zasloužila za její práci krásnou pořádnou sochu i třeba v těch Hošticích, měli jsme jí rádi a když jsme toto uviděli bylo nám do pláče ano do pláče, a jak mohl takový skvělý její kamarád Jiří Troška takovou sochu odhalovat? proč se proti ní nepostavil, že tam jezdí turisti? aby se přesvědčili že je to pravda že ta socha tam opravdu je nevěřili že se náš národ tak hnusně poděkuje velké umělkyni a nevážíme si skvělého herce, která bavila svými filmy každého z nás a popadali smíchy každou chvíli při zhlédnutí těchto filmů, no řekněte i dnes při opakování známých jejich filmů nesmějete se stále a zapomenete na špatnosti vašeho života? nepřála si hrob ale stát by měl takové herce ocenit že by nechal udělat pořádné krásné sochy na jejich památku a poděkování za jejich skvělou práci, lidé by mohli k této soše přicházet se vzpomínkou na ní a zapálit aspoň tu svíčku a položit kytičku i když tam neleží tělo které se stejně rozpadne ale duše je nesmrtelná a pochybuji že když uviděla takovou svou podobiznu že se smála, stytte se Hoštáci a vy ostatní co souhlasíte při vystavení takové sochy a ten co jí dělal by se měl ostudou do země propadnout, když neumí pořádně tak at to nedělá vůbec a je jedno kolik hodin na tom dělal, co mu Růžičková udělala špatného že jí takto vypodobyznil a nechal vystavit pro všechny lidi?? hnus!!!

luckam2
12. 8. 2013 • 12:09

Tady už je zápis z výletu do Hoštic. Socha Helenky je tam popsána jako "podivná". Asi by to chtělo vidět zblízka. http://***toulejse.cz/blog/hostice-u-volyne-nezastavujem-mame-zpozdeni-78

hobou
28. 7. 2013 • 18:48

Taky mám dobrej tip na výlet. V Sezimově Ústi II je druhá nejbizarnější socha, umístila se hned za Růžičkovou. Je to na náměstí před obchoďákem, takovej kostlivec, ten by mohl šacovat letadla. http://***sezimovousti.cz/articlepage.php?id_article=370 Máte to zadarmo, protože jinak tam není nic zajímavého.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.