Stvůry, které nás vraždí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Stvůry, které nás vraždí!

Blecha - Nepohrdne ani lidskou krví.
Blecha - Nepohrdne ani lidskou krví.  (: Profimedia.cz)

PRAHA – Jsou úplně všude! Plísně, plísňové spory, roztoči, štěnice, blechy, muňky… V prostředí kolem nás jich jsou miliony. V kobercích, záclonách, ale i na předmětech, o nichž si myslíme, že jsou úplně čisté. Na hrníčku postaveném na stole, z něhož celé dopoledne ucucáváme studenou kávu. Na lžičce, kterou dáváme malým dětem první zeleninovou přesnídávku.

  • V těle jich máme 1,5 kilogramu
  • Žijí v našich domovech

Jsou ale i v dudlíku, brýlích, klávesnici počítače, prostě ve všem. Jen v těle má každý z nás těchhle miniaturních stvůr přibližně kilo a půl!

Některé neviditelné bakterie, viry nebo třeba prvoci člověku pomáhají. Ti další nám ale naopak škodí! Když lidský organismus napadnou, dokáží během několika hodin způsobit smrt!»Hodné mršky« chrání například naši kůži. „Pokud se o sebe špatně staráme, třeba si ruce po práci umyjeme ředidlem, zdravé mikroorganismy usmrtíme a na jejich místo se snáze dostanou ty škodlivé, které způsobují například záněty nebo plísně,“ upozorňuje lékař Petr Randáček. Další »hodné« mikroorganismy jsou například ve střevech, kde nám pomáhají se získáváním živin z potravy.

»Zlé« bakterie a viry způsobují nejrůznější nemoci. „Od obyčejné rýmy přes alergie, zubní kaz nebo žaludeční vředy až po smrtelné nemoci, jako je například rakovina děložního čípku u žen a zřejmě i nádory žaludku,“ popisuje Randáček.

Před mikroorganismy útočícími z okolí nás chrání náš imunitní systém, který je jakousi zdravotní policií našeho těla.

Žijí v moři i horké vodě!

Mikroorganismy podle vědců neznají hranice. Cestují po světě a usídlují se tam, kde najdou příhodné podmínky. Nevadí jim zřídlo horké vody, žijí několik kilometrů pod mořskou hladinou. Zvláštní »sbírku« bakterií mají i olejové nádrže nejrůznějších strojů. Díky mikroorganismům vzniká půda, bakterie čistí vzduch i vodu.

Odkud na nás útočí

Z polštáře…
Plísně – v jednom gramu peří z polštáře je 50 různých plísní a 10,5 tisíce plísňovitých sporů. Vyvolávají závažné alergie, ale pokud napadnou vnitřní orgány, mohou způsobit i smrt! Nebezpečná je zejména hlavičková plíseň Aspergillus fumigates, která může vyvolat infekční onemocnění plic a vedlejších dutin nosních.

Z matrace…
Roztoči – alergeny roztočů, které se vyskytují v prachu, mohou být v bytě prakticky všude – v kobercích, na podlaze, v čalounění nábytku, ale i na záclonách. Vyvolávají alergie, způsobují zarudlé spojivky, dráždění v nose, krku. Mohou vyvolat i astma.

Z tapet…
Štěnice – přes den se ukrývají v úzkých trhlinách nebo v tapetách, v noci napadají spící lidi, aby sály jejich krev. Jsou až pět milimetrů veliké, hnědočervené, nemají křídla a vyvíjejí se v pěti larválních stádiích.Ze vzduchu…Helicobacter pylori – tato bakterie způsobuje vznik některých forem zánětu žaludku a žaludečních vředů. Zřejmě má i podíl na vzniku rakoviny žaludku.
Chlamydie – mikroorganismy podobné bakteriím způsobují pohlavní nemoci. Jsou ale i původci například zánětů spojivek. Dají se léčit antibiotiky.
Bakterie tuberkulózy – kousek po kousku ničí lidské plíce.Viry – nejrůznější typy. Způsobují rýmy a opary nebo zápaly plic. Jsou mnohem menší než bakterie a na rozdíl od nich na ně neúčinkují antibiotika. Lékaři používají tzv. antivirotika.

Od jiného člověka…
Papilloma virus – způsobuje rakovinu děložního čípku. Přenáší se pohlavním stykem. Pokud se s ním organismus ženy nedokáže správně »poprat« a v těle jej zničit, může způsobit rakovinu děložního čípku. Dnes už existuje očkování, dívky si ho však musí sami platit.

Od koček…
Blechy – nejraději sice popíjejí krev psů a koček, ale nepohrdnou ani lidskou krví. Přenášejí různé nebezpečné původce nemocí, například bakterie a červy.
Muňky – nejraději se zdržují v ochlupení těla, kde se šplhají po chloupkách jako lenochodi po větvích. Jsou to paraziti, kteří pijí krev hostitele. Bez něho zahynou do dvanácti hodin.

Z masa…
Tasemnice – žije v lidském střevě, může být neuvěřitelných dvanáct metrů dlouhá. Přenáší se syrovým masem a na padesát milionů lidí ji má v těle. Symptomy její přítomnosti jsou průjem, dramatická ztráta váhy a zvracení.
Svalovec – útočí na lidský mozek a může tam žít mnoho let. Symptomem jeho přítomnosti je ztráta paměti. Smrt přichází zcela náhle, mozek selže. Svalovce můžete dostat třeba ze syrového vepřového masa.

Od komára…
Malárie – stála lidstvo více životů než všechny války dohromady. Po kousnutí moskyta začne horečka, pak se dostaví kóma a smrt.

Od krysy…
Virus horečky Lassa – napadá všechny orgány, ze kterých začne prýštit krev. Přenáší se pomocí krys.Bakterie hlízového moru – to, co začne jako nevinná chřipka, může člověka usmrtit během několika dní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.