Češi? Největší »straky«v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Češi? Největší »straky«v Evropě!

Schovat něco v obchodním domě pod kabát není problém. Jak ale překonat bezpečnostní rám u pokladny?
Schovat něco v obchodním domě pod kabát není problém. Jak ale překonat bezpečnostní rám u pokladny? (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Jsme největší zloději v Evropě! Alespoň to vyplývá z výzkumu britské společnosti Center for Retail Research. Krádeže zboží totiž v českých obchodech jsou v poměru k jejich obratu nejvyšší ze 24 evropských zemí! Ukradlo se u nás totiž zboží odpovídající 1,42 procenta obratu obchodů.

Hned za námi je Slovensko a na třetím místě je Maďarsko. Celkem se tak ve 24 zemích za rok ukradlo nebo ztratilo zboží za 710 miliard korun.

Zvláště české hypermarkety jsou rájem zlodějů. Denně zde řeší kolem patnácti krádeží, a tak hlídači a detektivové mají plné ruce práce. Mnohdy jim to loupežníci zlehčují. Nedávno například chtěl přes pokladnu obchodního domu v Jihlavě přenést muž (30) celkem 98 kusů různého zboží, které měl poschovávané na svém těle.

Zloději se v obchodních domech nezastaví před ničím. Hlídají si však cenu zboží do 5000 korun. To je totiž hranice mezi přestupkem a trestným činem. „A to je i pro otrlé zlodějíčky velký rozdíl, jestli dostat jen pokutu, nebo jít do vězení. Základní právní povědomí jim rozhodně nechybí,“ tvrdí jeden z tajných detektivů, kteří pracují na zakázku supermarketů.

Lupiči se ovšem nezastaví ani například před hifi soupravou. Aby ovšem nebyli stíháni, nerozpakují se elektroniku rozebrat a odnést na několikrát. „Jakmile někde vidím, že elektronice schází nějaká součástka, mohu si být jistý, že se za chvíli zloděj objeví pro další kus,“ popisuje jednu z fint zlodějů detektiv.

Hitparáda nejkradenějších věcí

1. Holítka (Gilette Mach 3)
2. Značkový alkohol
3. Čokoládová Kinder-vajíčka
4. Příslušenství k elektrickému nářadí (vrtáčky, pilníčky)
5. Drobná elektronika
6. Drogerie
7. Zboží, které je aktuálně populární z reklam

Jaké jsou nejčastější triky?

Triky zlodějů v obchodních domech jsou jednoduché a účinné, zloději většinou pro svoje »fígle« využívají hloučky lidí, které zabraňují, aby je detailně zabrala průmyslová kamera.

1) Zloděj zkonzumuje potraviny ještě v obchodě a obal pohodí mezi regály nebo někomu do nákupního vozíku či kapsy a dotyčný, který o tom neví, začne u vchodu »pípat«, tím zloděj odvede pozornost.
2) Lapka jednoduše sejme magnetický kód.
3) Pokud kradou oblečení, sundají cenovku a pomocí speciálních kleští odstraní magnetickou pojistku, která by je prozradila.
4) Výrobek vyndají z originálního obalu, kde je čárkový kód a přendají ho do tašky (např. CD, DVD).

Detektiv: Krade se strašně moc!

Naprosto nenápadný muž středního věku. Bystrý pohled, přesné, kultivované vyjadřování. Jaroslav B., zaměstnanec jedné z velkých bezpečnostních služeb, působí nyní jako detektiv v jednom ze zlínských nákupních center.

Dali si zloději po Novém roce pohov?
Krade se pořád a ve Zlíně dokonce více než jinde, na objednávku zřejmě pro organizované překupníky. Práce je skutečně pořád hodně.

Co se nejvíce krade?
Elektronika je pořád hodně žádaným sortimentem, zloději si přímo libují v krádežích drahého alkoholu, to všechno se dá skrýt pod bundu.

Kradou i ženy?
Straka je rodu ženského a ženy se rozhodně nenechají zahanbit. Teď mají specialitu, kradou drahé gely na praní, to určitě frčí nejvíce.

Asi nejde jen o to, chytit chmatáky přímo při činu...
Mnozí si myslí, že jim projde vše. Kdepak, jde o mravenčí práci, postupně se mi ukládají do paměti, jednou, třikrát, pětkrát jim to vyjde, ale past sklapne prakticky vždycky...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.