Alkoholový mrak ve vesmíru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Alkoholový mrak ve vesmíru!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (: Internet)

MANCHESTER – Vedoucí týmu britských vědců – astronomka Dr. Lisa Harvey-Smith (26) – má zřejmě ráda bujaré oslavy, a tak objevila ve vesmíru něco, co ostatní dlouhé roky přehlíželi: Obří mrak, složený z čistého alkoholu!

Vedoucí týmu britských vědců – astronomka Dr. Lisa Harvey-Smith (26) – má zřejmě ráda bujaré oslavy, a tak objevila ve vesmíru něco, co ostatní dlouhé roky přehlíželi: Obří mrak, složený z čistého alkoholu!

Krásná vědkyně, která působí v observatoři v Manchesteru, se na své webové stránce představuje se sklenicí piva Guiness v ruce a s pivním zátiším kolem sebe. To, co nyní objevila, je zhmotněný sen milionů náruživých i příležitostných pijáků: obří alkoholový mrak, který má rozlohu 463 miliard kilometrů! Nachází se v turbulentní oblasti Mléčné dráhy, která se nazývá W3(OH). V místě, kde vznikají plynové hvězdy a kosmický prach.

„Jedním slovem vzrušující,“ hovoří vědkyně o svém objevu. „Bohužel ale methanol není vhodný pro konzumaci,“ dodává. Tato chemická sloučenina totiž oslepuje a může i zabít. V nápojích ji proto nahrazuje chemicky příbuzný ethanol (líh).Vědecky vzato je alkoholový mrak velkou hádankou. Dosud si výzkumníci mysleli, že ultrafialové záření ničí větší molekuly, jaké má třeba methanol. Tenhle objev povede k lepšímu porozumění vesmíru. Lisa se nyní chystá k zevrubné analýze alkoholového mraku, pro guinesse či láhev něčeho ostřejšího si ale bude muset skočit stejně jako dřív do supermarketu...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.