Michael Jackson: České pivo už není co bývalo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Michael Jackson: České pivo už není co bývalo!

„I přes mé výhrady Češi vaří výtečná piva,“ přiznává pivní guru.
„I přes mé výhrady Češi vaří výtečná piva,“ přiznává pivní guru.

PRAHA – Pivní novinář Michael Jackson proslul jako Beer hunter, lovec piva, podle jeho světoznámého televizního seriálu. Autor knih, článků a filmů o pivu je dnes v této oblasti považován za největšího světového odborníka. „Za starých časů vypili novináři tak velké množství piva, že to z nás všech udělalo odborníky,“ prohlásil kdysi.

Aha! přináší rozhovor, který před časem poskytl serveru Svět piva.cz a časopisu Týden. Co si největší světový odborník myslí o kvalitě českého piva?

Získal jste přezdívku Beer Hunter – lovec piv. Jak jste k ní přišel?
„To si pamatuji přesně. Když jsem točil televizní seriál o pivu, tak to ze mě v Amsterdamu při natáčení vypadlo. »Přijel jsem sem jako lovec piv, abych to viděl na vlastní oči…« Režisér povyskočil, oči mu zazářily a zařval: »Máme název pro celý seriál.« Tak a od té doby jsem lovec.“ (smích)

Co bylo dříve, Michael Jackson novinář, nebo milovník piva?
„Těžko říct. Psát jsem začal v šestnácti jako elév v místních novinách. Ale do hospody jsem začal chodit taky dost brzo. Vždycky se tam probrala spousta věcí. A navíc jsem si u piva připadal i tak nějak starší. (smích) Samozřejmě mě tenkrát vůbec nenapadalo, že se jednou budu živit psaním o pivu.“

A jak jste se stal Beer Hunterem?
„Byl to postupný vývoj. Při častých debatách v pubu s kolegy jsme řešili i to, proč piva chutnají různě. A protože jsem se vždy snažil řešit věci od základů a hledat informace u zdroje, zajel jsem třeba i do pivovarů, abych si nechal vysvětlit různé věci. Tak jsem začal psát o pivu a dnes mám za sebou více než třicetiletou kariéru. Ochutnal jsem po celém světě tisíce nejrůznějších značek piv.“

Platí to, co se tvrdí o českém pivu? Že je nejlepší na světě?
„Když jsem v minulo sti hodnotil české pivo pro svou knihu, dal jsem mu čtyři hvězdičky ze čtyř možných. Že by bylo nejlepší na světě se říci nedá, ale rozhodně jste v oblasti pivovarnictví velice zajímavá země. Plzeňský typ piva je nejznámější na světě. Máte také Budweiser, což je nejznámější světová značka. To si zaslouží obrovský respekt. Ale české pivo už není co bývalo.“

Jak to?
„V rámci celosvětového trendu slučování pivovarů a globalizace pivního trhu si také česká piva začínají být navzájem podobná. Dříve mi chutnaly Krušovice, ale už ztrácejí jedinečný charakter. Stejný případ je třeba u piva Gambrinus. Globalizace obecně je největším škůdcem pivovarnictví. Pivovary chtějí být větší a ještě větší a jejich piva chutnají prakticky stejně. Mají podobný obsah sladu a chmele a všechna by se mohla sloučit v jedno. To pivovarnictví škodí!“

S globalizací jde ruku v ruce i licenční výroba piva, kdy se známé značky piva vyrábějí v zahraničí, aby se ušetřilo…
„Licenční výroba piva se mi opravdu nelíbí. Mrzí mě, že třeba Prazdroj nebo jiné pivovary začaly vařit licenčně své pivo v Polsku nebo Rusku. Nelíbí se mi to o to víc, když se jedná o pivo, které má tak silnou vazbu k danému státu, oblasti, městu. To není stejné pivo. V případě Prazdroje chtějí lidé kupovat plzeňské pivo z tradičních surovin, vařené v Plzni, ne v zahraničí. Je to degradace značky.“

Jak to tak poslouchám, vypadá to s naším pivovarnictvím špatně.
„Ne tak úplně. Sice vaše piva ztratila něco ze své originálnosti, ale pořád se u vás najdou skvosty. Navíc ve skupině plzeňských piv převyšujete jakoukoliv jinou zemi. I přes mé výhrady se u vás vaří dobrá, někdy i výtečná piva.“

A co říkáte na levná piva, která stojí jen pár korun? Je to vůbec pivo?
„Bohužel, cenové podbízení určitě celkové image piva moc nepomůže. Ve Spojených státech stojí lepší piva až pětkrát tolik než ta obyčejnější. Značná část lidí po celém světě chce levné pivo, ale to chutná strašně. Za kvalitu se platí a dobrá piva by měla být dražší. Lidé se ale musejí naučit pít dobré pivo.“

Jak na vás zapůsobila česká pivní kultura obecně?
„Líbí se mi fenomén české hospody. Ve Velké Británii stojí lidé u baru, pijí pivo a povídají si. V Česku se v hospodě u piva vedou seriózní diskuze o hokeji, fotbale a politice. Pivo je pro Čechy lepidlem, které drží společnost pohromadě.“

Jedna všetečná otázka na závěr. Co by pro vás bylo schůdnější, život bez piva nebo bez whisky?
„Zajímavá otázka. (smích) Život bez whisky by byl rozhodně fádnější než je nyní. Ale život bez piva, to by bylo hrozné utrpení. Takže má volba je jasná – vzdal bych se whisky ve prospěch piva.“

Proč je dnes pivo jiné

PRAHA (leni) – Pivo už není co bývalo, povzdechne si možná melancholicky pivní fanšmejkr u svého druhého půllitru. Chutná jinak a člověk už jich také »nezlomí« patnáct za večer, jak bývalo zvykem. Čím to je? Na vině může být spousta důvodů. Aha! ví proč!

  • Pivovary tvrdí, že využívají stejné technologické postupy jako před desítkami let. Ale pravda je jinde. Výroba piva se modernizovala, třeba místo původních dřevěných sudů se na kvašení používají nerezové tanky. To může chuť piva pozměnit.
  • S chutí zlatého moku můžou zamíchat i suroviny. Když se urodí chmel s nižší hořkostí, pochopitelně se to na chuti piva podepíše, stejně jako kvalita obilného sladu.
  • Velký podíl na chuti piva má sládek. Právě on má totiž při vaření piva hlavní slovo a jen stěží uvaří totožné pivo jako jeho předchůdce.
  • Dříve se pivo v hospodách při čepování tlačilo přes kompresor vzduchem, což s sebou neslo riziko rychlejšího zkažení a zkysnutí. Dnes se často na tlačení piva využívá biogen, což je směs dusíku a oxidu uhličitého. Pivo sice vydrží déle, ale chuť se samozřejmě může lišit.
  • Rozdíl je také v tom, zda se pivo čepuje ze sudu, či z pivních tanků. ò Zničit chuť piva může hlavně hospodský. Ne nadarmo se říká, že sládek pivo vaří a hospodský ho dělá. Stačí špatně natočit a svou oblíbenou dvanáctku už nepoznáte.
  • Pro dobrou chuť piva je maximálně důležité také pravidelné proplachování trubek. V těch se totiž usazují nejrůznější nečistoty a kaly, které můžou pivo naprosto zničit.
  • Pivu může škodit také umělé dosycování oxidem uhličitým. Pivo se běžně sytí oxidem uhličitým, který vzniká přirozeně během kvašení. Pokud je pivo dosyceno uměle, může při konzumaci nadýmat, a tudíž se do vás nevejde tolik kousků, kolik jste byli zvyklí.
  • Kvalita a chuť piva se liší hospodu od hospody, ale dokonce i várku od várky. Není totiž v lidských možnostech uvařit naprosto identické pivo. Když přihlédnete ke všemu, co může chuť piva ovlivnit, tak pokud vám nechutná, zkuste jinou hospodu.

Lovec piv Michael Jackson

Jeho články o pivu vycházely v britských časopisech The Independent a The Observer, americkém The Washington Post a mnoha specializovaných magazínech. Knihy o pivu a whisky byly přeloženy do 16 jazyků a prodalo se jich na tři miliony kusů, což dělá z Jacksona v této oblasti nejprodávanějšího autora. Jeho seriál The Beer Hunter viděli diváci v patnácti zemích světa. Je držitelem mnoha ocenění. „Někteří lidé si myslí, že je to nejlepší zaměstnání na světě. Ale je to těžká práce,“ tvrdí Jackson.

Autoři: JAN KOČKA, LENI KABELÁČOVÁ
Foto archiv Mediacop

25.11.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.