Zatracený mráz - Zdraží meruňky, jablka... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zatracený mráz - Zdraží meruňky, jablka...

PRAHA – Drahota! Přesně tak budeme komentovat letos v létě ceny ovoce. Už teď je jasné, že pupeny ovocných stromků a keřů přes zimu namrzly

Drahota! Přesně tak budeme komentovat letos v létě ceny ovoce. Už teď je jasné, že pupeny ovocných stromků a keřů přes zimu namrzly a úroda meruněk, jablek nebo hroznového vína tak bude víc jak mizerná. Navíc hrozí, že od léta zdraží i chleba, rohlíky, mouka a olej! Na polích pod sněhem zahnívají ozimé obiloviny a řepka…

Nebudou meruňky, hroznové víno ani jablka! Letošní tuhá zima ještě neskončila a už je jasné, že za sebou nechává obrovské škody. „Při dlouhých mrazech omrzla réva a ovocné stromky. Poškozeno je více jak třicet procent pupenů, to úrodu hodně poznamená,“ uvedl tajemník agrární komory Jan Záhorka.
Ceny ovoce se tak vyšplhají do závratných výšek. Všechno se bude muset dovážet!
Zemědělci už také plánují, že budou znovu osívat pole, kde od podzimu pěstují ozimé obiloviny. Pod vrstvou sněhu se rostlinky pšenice, ječmene a řepky totiž udusily.
„V místech, kde není sníh a střídají se noční mrazy s oblevou přes den, pracuje půda a tlaky přetrhávají kořínky rostlin,“ popisuje proč vymrzají celé lány obilí tajemník agrární komory Jan Záhorka.
Zemědělec Karel Hofmann přidává ještě jeden důvod. „Pod ohromnou vrstvou sněhu nám řepka zase zahnívá. Přes sníh a ledovou krustu, která na něm je, se k nim nedostane vzduch a rostlinky se udusí,“ popisuje Hofmann.
Asi nejhůř na tom jsou keře vinné révy na jižní Moravě. Teplota tam po celý leden a únor klesala až k třiceti stupňům pod nulu a révě přitom škodí už mínus sedmnáct! „Namrzlé jsou jak pupeny révy, tak i vedlejší odnože, a to úrodu hodně poznamená,“ říká Záhorka.
Stejně poškozené jsou i jabloňové a meruňkové sady. A tam mohou škody ještě stoupnout. „Velké škody mohou způsobit ještě jarní mrazy,“ obává se Záhorka.


Autor: Tomáš LAMBERSKÝ
Foto: ČTK

6.3.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.