Navždy sbohem, Vego! Nejstarší česká lední medvědice (†35) uhynula | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Navždy sbohem, Vego! Nejstarší česká lední medvědice (†35) uhynula

Mrtvou medvědici musel z výběhu na lanech vyprostit jeřáb.
Mrtvou medvědici musel z výběhu na lanech vyprostit jeřáb. (pro Aha! – Stanislav Derlich)

OSTRAVA – Medvědí prababička Vega (†35) zemřela v pátek v zoologické zahradě v Ostravě. Stará lední medvědice se narodila v roce 1971 na Wrangelově ostrově v Rusku a byla nejstarším medvědem chovaným v našich zoo. Její těžké mrtvé tělo musel z výběhu vyprostit jeřáb.

● Ostravská zoo truchlí
● Medvědí prababička zemřela
● Z výběhu ji vyprošťoval jeřáb

Pátek 17. listopadu byl pro ostravskou zoologickou zahradu černým dnem. Ošetřovatelé našli ve výběhu mrtvé tělo miláčka zahrady, medvědice Vegy. „Po důkladné prohlídce a pitvě veterináři odhalili příčinu smrti. Kromě pokročilé senility to bylo i selhání jater způsobené cirhózou spojené s krvácením do dutiny břišní,“ uvedl mluvčí zahrady Stanislav Derlich.

Dostat tak velké a těžké tělo uhynulého zvířete na pitevní stůl veterinářů byl ale pěkný oříšek. „Na pomoc jsme museli přivolat jeřáb a traktoristu,“ popsal Derlich s tím, že medvědici museli uvázat na silná lana a pomalu ji z výběhu vytáhnout.

„Vegy nám je líto, ale dožila se požehnaného věku. Patřila k »silným ročníkům«. V sedmdesátých letech se k nám totiž dostalo několik velkých savců a jejich čas se právě nyní chýlí ke konci. Ze staříků stále ještě žijí např. samec hrocha Hanz nebo nosorožci tuponosí Dinah a Natal,“ dodal Derlich.

19.11.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.