Také vás zlobí televize? Může za to počasí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Také vás zlobí televize? Může za to počasí!

Při inverzi zůstává chladný vzduch v nížinách.
Při inverzi zůstává chladný vzduch v nížinách. (internet – Wikipedie)

PRAHA – Taky vám nejde televize? Může za to inverze! Mlhavé počasí, které už několik dní sužuje Českou republiku, je příčinou zdravotních problémů, ale i potíží v přenosu televizního signálu.

Inverze je stav, kdy teplota spolu s nadmořskou výškou stoupá. Naopak v nížinách je chladno, kondenzují tam vodní páry a vzniká nízká oblačnost. A právě v takovém počasí je problém s televizním vysíláním.

„Během inverze dochází k výjimečně dobrému šíření televizních signálů ze sousedních států, které na našem území silně ruší signál českých vysílačů. V těchto dnech lze příležitostně naladit i vysílání stanic ze vzdálených zemí,“ řekl Aha! odborník přes radiokomunikace Pavel Strejc.

Například rakouské ATV+, bavorské BR3, německé celoplošné kanály ARD a ZDF nebo dokonce program chorvatské TV Nova. Martin Rozskočil z Českých telekomunikací uvedl, že ale nelze krátkodobě zvýšit výkon jednotlivých vysílačů tak, aby překryl cizí signál. Inverze může také způsobit výpadky v přenosu signálu digitální televize.

Zatímco se včera i dnes většina území našeho státu topí v inverzní nízké oblačnosti a mlze, na horách je slunečno a teplo. Především pro ty z nás, kteří musejí zůstávat v nížinách a ve městech, přichází dobrá zpráva z Českého hydrometeorologického ústavu. „Inverzní počasí bude již během neděle mizet. Začátkem příštího týdne bude polojasno a rozptylové podmínky se výrazně zlepší,“ řekla Aha! meteoroložka Barbora Tobolová. Zima se k nám stále nechystá. „Konec tohoto a začátek příštího týdne bude polojasno a teplo. Na některých místech mlhy přetrvají a mrazíky se objeví jen v noci při vyjasnění oblačnosti,“ dodává Tobolová. S umělým zasněžováním se na horách ještě ani příští týden nezačne. Teploty v tisíci metrech totiž vystoupí k až 15 stupňům Celsia. Rozptylové podmínky budou příští týden dobré.

Inverze v Čechách

Praha – Inverzní oblačnost by se mohla začít již dnes rozpouštět. Vysvitneli sluníčko, můžete se těšit na teplotu až okolo 12 ºC.
Brno – Inverze zůstává kvůli nízké oblačnosti, teploty se budou pohybovat do 10 ºC.
Ostrava – Ostrava si již několik dní užívá slunečného počasí s teplotami až ke 13 stupňům Celsia.
Č. Budějovice – Inverze se snad i zde již dnes rozpustí. Teplota do deseti stupňů.
Ústí nad Labem – K inverzi přibyla mlha a šest stupňů Celsia. Slabý déšť.

Jak vypadá rušení TV inverzí

  • Na několik sekund mů že zcela vypadnout obraz
  • Televize může dělat »du chy«
  • Obraz není kvalitní, mů že se »rozsypávat«
  • Nepomáhá ani ruční ladění
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.