I tohle se může stát… Lupiči? Ne, hlupáci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

I tohle se může stát… Lupiči? Ne, hlupáci!

Lupič? Jde z něj strach, nebo je spíš pro legraci?
Lupič? Jde z něj strach, nebo je spíš pro legraci? (Profimedia.cz, ara)

Akční filmy jsou plné geniálních pokusů o dokonalý zločin, ale život není film a tak se potom v novinách spíš dočtete o dopadených zločincích, než o tajemné partičce, co vybrala banku a zmizela jako přízrak. Ale i mezi zadrženými lumpy jsou packalové, za které se ostatní zkušení kriminálníci upřímně stydí. A má je každá země….

Miliony u cesty

Byl to perfektní plán. Sedm mužů z Keni obléklo policejní uniformy, pak odjeli do banky v Nairobi, kde vyzvedli 36 milionů šilinků (asi 9,5 milionu korun). Krátce po nich přijeli do banky praví policisté, ale k odhalení nedošlo. Ochranka jim řekla, že peníze už odvezla jiná skupina a policisté spokojeně odjeli na stanici. Až v šest odpoledne našel jeden pastevec u silnice auto plné pancéřovaných schránek na peníze. I s obsahem. Lupiči totiž nedokázaly schránky otevřít, tak je nechali na místě a utekli.

Museli pěšky!

Dvojice lupičů si v lednu z banky v irském Dublinu odnesla v přepočtu 120 000 korun, ale jeden z nich na útěku vytrousil klíče od auta. Když to před bankou zjistili, prchli oba zloději po svých. Policie rychle našla Volkswagen Passat, který měl sloužit útěku. Na pachatele ale vůz neukázal. Byl stejně kradený jako peníze z banky. Lupiči jsou dodnes na svobodě.

Přišel o minutu později

Christopher Allen Koch (28) z amerického města Liberty měl utkvělou představu, že loupit je hračka. V jeho případě tomu tak nebylo. V 11.40 zaparkoval před bankou a 21 minut se duševně chystal na zbohatnutí. Minutu po poledni se opřel do dveří banky, které byly zamčené. Banka měla totiž od 12 přestávku na oběd. Zaměstnanci zevnitř uviděli muže v lyžařské kukle a zavolali policii, která Kocha rychle dopadla.

Banka už tam nebyla

K sedmi letům vězení byl loni v prosinci odsouzen Siegfried K. (57), který byl vyhlášen nejhloupějším lupičem Německa. V Osnabrűcku přepadl banku, která už 17 let neexistuje. V roce 1994 se pobočka odstěhovala a z banky se stalo psychoterapeutické centrum. Lupič chtěl 300 000 korun, což v budově pochopitelně neměli. Na útěku alespoň svojí plastikovou atrapou pistole přinutil kolemjdoucího, aby pro něj vybral 12 000 korun z bankomatu. Ty už si ale neužil, protože byl zadržen.

Dojel na karate

Laptop, dva digitální fotoaparáty a pár drobností si chtěl odnést zloděj z domu v kolumbijském městě Manizales. Bohužel pro sebe si vybral byt v domě, kde žila panamerická mistryně v karate Cristian Garcés, jeho instruktoři a několik dalších karatistů. Ti zloděje několika údery zneškodnili. „Pak už krást nechtěl, byl hodně vyděšený,“ říká Garcés.

Nepomohla ani rakev

Psal se rok 2008 a v obci Burjassot nedaleko španělské Valencie prchal před zákonem mladík, který byl přistižen při vloupání do bytu. V zoufalé snaze nevrátit se do vězení, kde byl už několikrát, vnikl do pohřebního ústavu. Rychle si lehl na stůl mezi nebožtíky a dělal mrtvého. Přesto skončil v poutech. „Dýchal a měl na sobě hrozné oblečení, ve kterém by žádní pozůstalí nebožtíka na poslední cestu nepředali,“ řekl zatýkající policista novinám.

Před činem jim zavolal

„Dobrý den, můžete mi říct, kolik peněz máte v pokladně?,“ zeptal se způsobně Daniel Glen (40), než vyrazil vykrást obchod v kanadském Windsoru. Majitele dotaz varoval a na lupiče za chvíli čekala malá policejní armáda. Zatčení se obešlo bez střelby.

Dostal ho šroubovákem

Robert Horsley (46) je ve vězení terčem posměchu. Ve vloupání mu totiž zabránila 95letá stařenka. Horsley rozbil skleněnou tabulku na dveřích a chtěl si otevřít dveře. Důchodkyně na invalidním vozíku ale rychle dojela ke dveřím a bodla ho do ruky šroubovákem. Místo útěku se ale dál snažil dostat dovnitř. Žena volala o pomoc a bodala ho dál, celkem asi dvanáctkrát. Policie dopadla Horsleyho u dveří. Ruce měl od krve a nechápal, jak se mohl nechat takhle zaskočit.

Do střehu!

Zdánlivě opuštěný dům na okraji Budapešti přilákal pozornost maďarského zloděje Pala Nagyho (43). Jen pár minut po rozbití okna se ale ocitnul v úzkých se špičkou kordu pár centimetrů od krku. Vloupal se totiž k Virginie Ujlakyové (28), olympijské přebornici v šermu. „Byl to docela dobrý trénink,“ řekla policii šermířka, která se později provdala do Francie, jíž dodnes reprezentuje.

Ukradli nám »trávu«!

Dvanáct měsíců s podmínkou na dva roky. To je trest pro Colina Robertse a jeho partnerku Mandy Coghlanovou, kterým někdo ukradl úrodu kanabisu za 300 000 korun. Pár z britského města Stoke-on-Trent krádež bez váhání nahlásil policii, ta ale dvojici obvinila z pěstování a držení drog. Coghlanové navíc přitížilo, že na policisty střílela ze vzduchovky. Fakt, že Roberts používal marihuanu k lékařským účelům a neobchodoval s ní, je nakonec zachránil od pobytu za mřížemi.

Dýško od Ježíše

Práce hasiče nevynášela a tak šel Jesus (Ježíš) Ventura (37) 10. dubna v texaském Dallasu vykrást banku.  „Dejte mi všechny peníze,“ přikázal muži u přepážky. Peníze dostal a samou vděčností z nich oddělil dvacetidolarovou bankovku pro úředníka. „Tady máte dýško,“ řekl spokojený lupič. O pár dní později byl dopaden při pokusu o přepadení další banky.  U soudu vypovídal zmateně a odvolával se na nervovou poruchu. Té by nasvědčoval i fakt, že nedávno pobíhal v práci, tedy na hasičské stanici, s nabitou pistolí. Je otázka, jak se vůbec mohl nemocný člověk stát hasičem.

Jednou větou

» Jeden americký lupič napsal výzvu k předání peněz tak nečitelně, že ho úředník donutil přepsat ji, při čemž ho zadržela policie.

» Muž z Kalifornie přepadl banku vedle domu svých rodičů a na útěku vrazil do své matky, která ho bez skrupulí předala policistům.

» „Rychle pryč, než přijedou poldové,“ křičel lupič ve francouzském Rouenu, než zjistil, že omylem skočil do policejního auta.

» V Connecticutu v USA napsal poberta požadavek na bankovní útržek, na druhé straně bylo jeho jméno a číslo účtu.

» Muž v kalifornském Panorama City chtěl jen dvacetidolarovky, ale úředník u přepážky měl jenom dvě, takže utekl jen s 40 dolary.

» V západním Michiganu kradl zloděj lovecké nože, ale na odchodu zakopl, upadl a zabodl si jeden z nožů do břicha.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.