Přichází podzim... Pavouci jdou spát | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přichází podzim... Pavouci jdou spát

Pokoutník zemní patří mezi nejznámější české pavouky.
Pokoutník zemní patří mezi nejznámější české pavouky.

PRAHA – První mrazíky zasáhly i do života pavouků. Ti, kteří žijí v přírodě, se snaží zalézt a zazimovat. Klesá i aktivita těch, kteří obývají sklepy. V chladu se nemnoží a bez potravy vydrží i několik měsíců.


Mladí pavouci, kteří se narodili v létě, se právě v této době díky podzimním větrům »rozlétají« na jemných pavučinkách jako »babí léto« do světa. Kdyby totiž zůstali pohromadě na jednom místě, brzy by jim došla potrava. Doma však pavoučka můžete potkat mráz nemráz. „Pokud je v teple a má-li potravu, zůstává aktivní a může se i nadále množit. Jeho život bude ale kratší,“ říká chovatel pavouků Vítězslav Honsa.

A tak možná i nyní v teplém zákoutí vašeho obýváku probíhá dramatické pavoučí namlouvání. Mají své zásnubní tance. Někdy samec bubnuje předními končetinami, snaží se samici zvednout a dostat se pod ni. Jindy ji láká tím, že vibruje na pavučině a dává jí tak signály k páření.

Pavoučí milenec je ale zároveň velký hazardér. „Když je slabý či starý nebo když nemá partnerka náladu, může ho sežrat,“ dodává chovatel. Samice po nějaké době od páření, mohou to být dny i měsíce, do kokonu z několika vrstev vláken, která dlouho spřádá, naklade vajíčka. Jakmile nastanou vhodné podmínky a je opět dostatek potravy, kokon rozkousne a z něj se vyvalí mláďata. V jednom kokonu bývá podle druhu pavouka od 50 do 1000 vajíček.

Kliknutím zvětšete


Autor: Saša Vetkovská
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.