Jezevčice Betynka smrt cítila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jezevčice Betynka smrt cítila

Když se zvířátka loučí, mají smutné nemocné oči.
Když se zvířátka loučí, mají smutné nemocné oči. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Život má začátek i svůj konec a stejně jako se člověk narodí, zestárne a zemře, přijde jednou čas, kdy zestárne i náš domácí mazlíček. Roztomilý pejsek nebo stále vrnící kočička. Stejně tomu bylo i u jezevčice Betynky Simony Podradecké z Prahy.

Ulehčete mazlíčkům odchod ze života

„Byla stará a nemocná, moc se trápila,“ říká Podradecká. Na rozdíl od nás lidí, můžeme zvířátku poskytnout důstojný odchod a uchránit ho bolestí a trápení při umírání. Takovou cestou je milosrdná smrt neboli eutanazie. Ale jak ji takový pejsek prožívá?

„Nebylo to snadné rozhodování, ale z toho, co jsme věděli od veterináře, nezbývalo naší jezevčici Betynce moc času a měla velké bolesti,“ vzpomíná na nelehkou chvíli Simona Podradecká z Prahy. „Nechtěli jsme, aby trpěla. Proto jsme se rozhodli pro eutanasii. Betynka o tom, že umírá, musela vědět. Nejhorší byly její smutné oči, když jsme jí dávali obojek a jeli k veterináři. Koukala po bytě, loučila se,“ popisuje Podradecká.

Zvířata a především psi dokážou podle veterinářů příchod smrti vycítit i několik dní dopředu. „Přesný mechanismus takového instinktu zatím neznáme. Předpokládá se, že svou roli hrají signály, které k ní my lidé vysíláme. Takové sdělení je obsaženo například i v bolestném a lítostivém pohledu nebo v zabarvení hlasu,“ vysvětluje psí psycholog Rudof Desenský.

„Nejhorší nás ale ještě čekalo. V čekárně jsme ji ještě chtěli jednou postavit na nožičky a ona sebrala poslední síly a pomaloučku se odšourala do koutku místnosti, jako by se chtěla schovat,“ vypráví Podradecká. „Pro zvíře je taková chvíle nesmírný stres. Je důležité chovat se přirozeně. To ale samozřejmě není vůbec jednoduché a vyžaduje to velkou dávku sebekázně,“ říká Desenský.

„Když jsme Betynku potom položili na vyšetřovací stůl a veterinář si chystal injekci, nemohla už ani zvednout hlavu, ale pořád mrkala, jako by se loučila. A nejhorší bylo, jak ji veterinář píchnul. Nejdříve zavřela oči a po chvilce je ještě otevřela, jakoby nám říkala sbohem,“ popisuje Podradecká odchod ze života své milované jezevčice.

Eutanasie – milosrdná smrt

  • Samotný průběh eutanazie je velice krátký. Prostředek, který veterinář aplikuje jehlou zvířeti do žíly, je kombinací několika chemických látek, jejichž úkolem je zastavit činnost mozku a zároveň uvolnit svalstvo, aby zvířátko netrpělo.
  • Za šest až dvanáct vteřin od vstříknutí smrtící látky se u zvířete projeví mírně zvýšený dech.
  • Po několika vteřinách začne slábnout.
  • Nakonec organismus upadá do stavu, který by se dal nazvat hlubokým spánkem. Zvíře je v úplném bezvědomí, dýchání může ještě chvíli pokračovat (čím větší zvíře, tím déle).
  • Přestává bít srdíčko.
  • Nastává bezbolestná smrt.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.