Helena Houdová: Kam zmizely peníze pro charitu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Helena Houdová: Kam zmizely peníze pro charitu?

Helena Houdová  na večírek v Karlových Varech nevzpomíná v dobrém...
Helena Houdová na večírek v Karlových Varech nevzpomíná v dobrém...

Miss ČR 1999 Helena Houdová (31) uspořádala před dvěma lety na karlovarském festivalu velkolepou charitativní akci, která skončila sporným výsledkem. Slíbené miliony totiž do Afriky nedorazily.

Galavečer, na který dorazila řada domácích celebrit i bývalý manažer tehdy čerstvě zesnulého Michaela Jacksona Quincy Jones, Houdová organizovala v rámci své nadace Slunečnice a Sunflower Children. Za vstupné na VIP večírek v hodnotě 25 tisíc korun se vybraly tři miliony korun a další tři miliony přinesla charitativní aukce.

Dobročinná akce dárcům nabízela dobrý pocit z toho, že svými penězi přispějí organizaci Magna podporující africké děti nakažené virem HIV. Na její účet ovšem dorazilo jen 210 tisíc korun. Houdová se brání tím, že si každý mohl zvolit, na jaký projekt jeho peníze budou určeny: „Většina z nich si vybrala Česko,“ uvedla magazínu Týden.

Její Slunečnice loni ukončila činnost, protože mezi sponzory nesehnala dostatek finančních prostředků. Poškozená Magna však dlouhodobě pracuje s její stále existující americkou obdobou Sunflower Children, která ji údajně v Karlových Varech zneužila jen jako atrakci.

„Myslím, že jsou zklamaní z toho, že jsme kvůli krizi měli zpoždění s některými nasmlouvanými platbami,“ zlehčuje Houdová vzájemný spor.

 


 

Odpověd Heleny Houdové:

Dne 17.5.2011 byl na serveru Ahaonline.cz uveřejněn článek "Helena Houdová: Kam zmizely peníze pro charitu?", který obsahuje nepravdivá a zavádějící tvrzení, dotýkající se cti a dobré pověsti Heleny Houdové, nadačního fondu SLUNEČNICE nadační fond Heleny Houdové ("Nadační fond Slunečnice") a SUNFLOWER NON PROFIT FOUNDATION ("Sunflower Children"). Tato tvrzení chceme uvést na pravou míru:

Název článku a tvrzení, že "slíbené miliony totiž do Afriky nedorazily" evokuje dojem, že peníze vybrané Nadačním fondem Slunečnice mohly být použity v rozporu s účelem, na který byly poskytnuty. Ve skutečnosti byly veškeré dary použity na podporu projektů, na něž dárci tyto prostředky poskytli. Večer v Karlových Varech byl připraven tak, aby si každý partner mohl z projektů, které Nadační fond Slunečnice podporuje (jak českých, tak zahraničních) vybrat, na který projekt bude jeho příspěvek určen. Všichni partneři až na jednoho si vybrali české projekty. V roce 2009 byl řádně proveden audit jak Nadačního fondu Slunečnice, tak americké organizace Sunflower Children. Každý si tedy může ověřit, že peníze nikam nezmizely, ale byly použity přesně k účelům, ke kterým použity být měly. Projekty společnosti Magna, které Sunflower Children podporuje, jsou umístěny v Kambodži a Nikaragui, takže tvrzení, že "slíbené miliony totiž do Afriky nedorazily" je zcela zavádějící.

Organizace Magna, se kterou Sunflower Children spolupracuje již od roku 2006 a jejíž projekty podpořil částkou přesahující jeden milion dolarů nebyla rozhodně "zneužita jen jako atrakce" ani nijak "poškozená", naopak byla na večírku oceněna za práci se znevýhodněnými dětmi a dostala možnost na něm prezentovat své projekty potenciálním dárcům.

Činnost Nadačního fondu Slunečnice nebyla ukončena proto, že "mezi sponzory nesehnala dostatek finančních prostředků", ale kvůli snaze snížit náklady na fungování obou organizací. Sunflower Children dále podporuje a bude podporovat vybrané projekty v zahraničí i České republice.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.