Počasí zmátlo čápy! Zůstávají na komínech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Počasí zmátlo čápy! Zůstávají na komínech

Hezké počasí čápy mate, nechce se jim do teplých krajů.
Hezké počasí čápy mate, nechce se jim do teplých krajů. (pro Aha!: Jan KRATOCHVÍL)

ZLÍN – Už měli být dva tři týdny pryč. A ono nic... Na komínech a na vysokých budovách v dovedně vystlaných hnízdech si hoví celé čapí rodinky. Čápy natolik zmátlo neustále pěkné počasí, že se asi letos rozhodli vzepřít letitým zažitým zvykům a v daleko větším počtu než v minulosti zůstávají u nás.

„Čápi reagují na počasí, letošní babí léto je k ničemu nenutí, a v daleko větším počtu než v minulosti se přidávají k jejich příbuzným »otužilcům«, kteří se z nejrůznějších důvodů, třeba kvůli poranění, rozhodli trávit v našich klimatických podmínkách i zimy,“ vysvětluje ornitolog Rudolf Maňas ze Zlína.

Ochránce přírody Milan Orálek z Valašského Meziříčí dodává: „Stačí, aby se ochladilo pod deset stupňů přes den, a celé rodiny zpanikaří a vydají se na dlouhou cestu do Afriky. Mohou ale mít smůlu, jejich jižní zimoviště mohou být už obsazena, a tito výborní letci tak po vysilující cestě možná jen stěží najdou potravu.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.