Rybáři platí pytlákům 500 korun za mrtvého ptáka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rybáři platí pytlákům 500 korun za mrtvého ptáka

Volavky ležely na břehu rybníka s uřezanými zobáky.
Volavky ležely na břehu rybníka s uřezanými zobáky. (pro Aha!: CHKO Žďárské vrchy)

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Rybáři znovu vyhlásili hon na volavky! Alespoň to tak vypadá podle nálezu pěti mrtvých volavek s uřezanými zobáky. Ty jsou totiž neklamným důkazem, že si pytláci nechali za zabití ptáků zaplatit. Za každý zobák údajně inkasují 500 korun.

Volavkám uřezávají zobáky!

Pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy dorazili k Veselskému rybníku u Nového Veselí na základě anonymního telefonátu. A tady zůstali v šoku! Na kupě leželo pět bezvládných těl volavek popelavých v pokročilém stadiu rozkladu a spousta vystřílených nábojů. Všichni ptáci měli uřezané zobáky!

„Volavka popelavá nepatří k ohroženým druhům, přesto se na ni vztahuje zákaz lovení v rámci obecné ochrany ptactva,“ říká zoolog Petr Mückstein.

Podle policejního mluvčího Václava Kučery volavky kdosi zastřelil brokovnicí a škoda se odhaduje na nejméně osm tisíc korun.

Ochránci se domnívají, že jejich smrt mají na svědomí pytláci. Právě ti si střílením těchto ptáků mohou vydělat pěkné peníze. Volavky popelavé se totiž živí malými rybkami a v oblibě je nemají hlavně rybářské společnosti. Za uříznuté zobáky prý vyplácejí pytlákům až pět set korun. „A za zobák kormorána dávají i tisícovku,“ říká zoolog s tím, že uříznuté zobáky pytláci vyvážejí většinou do jižních Čech, kde je nelegální střílení volavek na denním pořádku.

Masové hubení těchto vodních ptáků odborníci odsuzují. „Volavky přitom loví pouze malé ryby, které měří maximálně dvanáct až patnáct centimetrů. Nejsou takovým predátorem, jak je jim přisuzováno,“ dodává Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Případ zmrzačených volavek popelavých byl předán policii. Ta ho posuzuje jako trestný čin pytláctví. Pachatel si může za mřížemi odsedět až dva roky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.