Pin- Up Girls: Holky k nakousnutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pin- Up Girls: Holky k nakousnutí

 (: profimedia.cz, archiv)

Krabice od bonbonů, pohlednice, kalendáře, reklamy, obálky časopisů, plakáty, trupy bombardérů… Tzv. PinUp holky jsou všude! Ne, nepleťte se, tyhle krásky nemají nic společného s lacinými porno obrázky zdobícími stěny vězeňských cel.

Být svůdná – to je neskutečná dřina!

Už déle než sto let tyhle malby a fotky povyšují smyslnost nad nahotu a vulgárnost. Dříve byly jen výplodem fantazie ilustrátorů, dnes za sexy obrázky stojí umění fotografů. Pro krásky, které pak špulí rty z titulní stránky časopisu, ale tahle práce rozhodně není procházkou růžovým sadem…

Holky přišpendlené na zeď
Už na konci 19. století začaly americké časopisy tisknout obrázky na prostřední dvoustranu časopisů s předpokladem, že si je čtenář vytrhne a přišpendlí na zeď (anglicky PinUp). Ze začátku to byla jen nevinná zobrazení krajinek, měst a slavných lidí. Po první světové válce, kdy se do tehdy pořádně prudérní Ameriky začali vracet vojáci s kufry napěchovanými erotickými pohlednicemi z Francie, obsadily prestižní dvoustranu ilustrace amerických krasavic.

Sexy fotky bez nahoty
PinUp ilustrace od počátku nebyly o nahotě a sexu, ale o ženské rafinovanosti, takže nebyly jen mužskou záležitostí. PinUp holky byly prototypem americké ženy – krásné, sebevědomé, nezávislé a s pořádnou dávkou národního cítění. Tyhle nohaté krasavice se najednou začaly objevovat všude – na krabicích od bonbonů, na kapesnících, na talířích, vojenští piloti si je nechávali malovat na trupy svých letounů.

Jejda, nadzdvihla se mi sukně!
PinUp ilustrace byly zpravidla obrázkem celé fi gury dívky v oblečení, které zdůrazňovalo její postavu. Často tedy v plavkách, prádle nebo jiném vyzývavém oblečení. Ideálem byla děvčata s tělem sexbomby, ale s tváří »holky od vedle«. Obrázky často naznačovaly nějaký děj nebo příběh. Krásky byly zobrazovány tak, jako by dívka byla zachycena v nějakém nestřeženém okamžiku, například vyrušená při převlékání nebo se sukní náhodou přichycenou do dveří.

Tak trochu boubelky
První PinUp holky měly k dnešním ideálům krásy daleko. Kdyby tehdejší ilustrátoři hledali dívky pomocí inzerátů, nejspíš by požadavky na úspěšnou adeptku zněly:

● musí to být běloška
● vždy se musí umívat, případně špulit pusinku
● musí mít nápadně červené plné rty
● musí mít dlouhé, ale nikoliv přehnaně hubené nohy
● obvod pasu musí být přibližně stejný jako obvod stehna
● musí mít extrémně vyvinuté poprsí

Potěšení osamělých vojáků
Dobou největší slávy bylo pro PinUp krásky období druhé světové války. Vojáci mířící na frontu si s sebou brali ilustrované milenky. Časopisy a noviny chrlily jeden obrázek za druhým s cílem zvýšit bojovou morálku. Po válce v 50. letech nahradily kresby fotografie, což pro ilustrované PinUp holky znamenalo začátek konce. Zvrat nastal v roce 1964, kdy pneumatikářská firma Pirelli vydala poprvé svůj fotografický kalendář. O kreslené krásky už nikdo ani nezavadil, fotografie, na kterých je vidět vše a v detailech, zvítězily na plné čáře…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.