Rarita v Hradci Králové: Nebezpečného rejnoka krmí rukou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rarita v Hradci Králové: Nebezpečného rejnoka krmí rukou!

Rejnok patří mezi velice nebezpečné tvory.
Rejnok patří mezi velice nebezpečné tvory. (pro Aha!: Kamil JANDA)

HR. KRÁLOVÉ – V obřím akváriu v Hradci Králové se chlubí světovou raritou. Mají tu totiž velkého rejnoka, který se naučil žrát z ruky. Vzhledem k tomu, že je rejnok normálně velmi plachý a také dost nebezpečný, jde o velmi ojedinělý jev.

Ferda, jak mu tu říkají, si zvykl na pach ruky chovatele a každý den kolem šesté večer už netrpělivě pluje akváriem a čeká na dobrou večeři. Za pár vteřin slupne až 50 rybiček, které mu chovatel po jedné dává. „Jeho vylézání z akvária vzniklo vlastně náhodou. Jednou jsem ho šel krmit, a protože rejnok potravu dobře cítí, vykoukl ven. Po půl roce začal pravidelně vylézat a vyloženě žebral o další rybky. Od té doby vykukuje pokaždé, když ho jdu krmit. Moc dobře ví, že dostane rybičky. Na někoho jiného ale takto nereaguje,“ podotýká potápěč David Dlesek (22), který rejnoka pravidelně krmí a jinak se potápí v obřím akváriu mezi rybami.

Jinak rejnok je velice nebezpečná ryba, která má na konci ploutve jedový osten, po jehož zásahu může člověk zemřít během půlhodiny. „Když jsem teď slyšel, že slavný australský »lovec krokodýlů« Steve Irwin zemřel v moři po zásahu rejnoka, moc dobře jsem si uvědomil, že se něco takového stát může. Po mně ale Ferda ještě naštěstí nevyjel,“ dodal Dlesek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.