Connery, nebo Lenin? Estonci chtěli uctít slavného herce, jenže... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Connery, nebo Lenin? Estonci chtěli uctít slavného herce, jenže...

Velvyslanec Peter Cater odhaluje sochu Lenina, totiž Conneryho.
Velvyslanec Peter Cater odhaluje sochu Lenina, totiž Conneryho. (ČTK/AP, ara)

Estonská metropole Talin chtěla vzdát poctu prvnímu představiteli agenta Jamese Bonda – a je z toho ostuda.

Že herce Seana Conneryho (80) spojili s whisky, tomu se ve Skotsku jen pousmějí. Až ale uvidí, že se jejich hrdina podobá Leninovi (†53), tak Skoty ta legrace přejde.

Původně šlo o dobrou myšlenku. V Talinu je Skotský klub, kde si vyvolení pochutnávají na whisky, a busta Conneryho by se před klubem dobře vyjímala. Herec se navíc objevil ve filmu Hon na ponorku v roli kapitána Ramiuse – Estonce, který se vzepřel sovětskému velení a hledá pomoc u Američanů.

Krátce nato získalo Estonsko nezávislost. Sochař zhotovil za 270 000 korun bustu a britský velvyslanec Peter Cater ji ve čtvrtek slavnostně odhalil. Z davu se ozval smích. Zúčastněným totiž Conneryho bronzová tvář připomíná Vladimíra Iljiče Lenina.

„Neupravil jednu ze starých Iljičových soch?“ ptal se napůl žertem přítomný mladík. Sochař ale trvá na tom, že odvedl poctivou práci.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.