Gorilí babička Kamba (34) čeká miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Gorilí babička Kamba (34) čeká miminko!

Kamba se učí maminkovské roli u Moji.
Kamba se učí maminkovské roli u Moji. (pro Aha!: Tereza MRHÁLKOVÁ)

PRAHA – Gorilí »babička« Kamba z pražské zoo čeká miminko! Narodit by se mělo koncem ledna nebo začátkem února. Kamba (34) je jedna z posledních goril v Evropě narozených ještě ve volné přírodě, z níž byla odchycena jako mládě.

Až do letošního ledna »bydlela« Kamba ve Dvoře Králové, ale vzhledem k vysokému věku ztrácela naději na vlastního potomka. „Gorily se v zajetí dožívají 40 až 45 let, samice však po třicítce rychle ztrácejí schopnost reprodukce,“ vysvětlil ředitel pražské zoo Petr Fejk. Samec Richard, otec gorilky Moji, byl její poslední šancí na mateřství. Předchozí partner, samec Tedea, svoji roli nedokázal splnit. Proto se zahrady v Praze a Dvoře Králové rozhodly přestěhovat Kambu do pražského pavilonu, do nové skupiny ke Kijivě, Shindou, Richardovi a Moje.

„U Kamby neprobíhala plnohodnotná říje. Došlo k ní až po nasazení podpůrných hormonálních prostředků,“ řekl Fejk. Početí mláděte se odehrálo v květnu.

Dvacetiměsíční gorilí batole Moja se tak dočká nevlastní sestřičky, nebo bratříčka. „Kamba je neuvěřitelně starostlivá, neustále dává na Moju pozor, určitě bude dobrou mámou,“ věří chovatel Marek Ždánský.

13.9.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.