Psí tlama - Čistší než ta naše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Psí tlama - Čistší než ta naše!

 (: profimedia.cz)

Necháváte se od svého psiska olizovat po celém obličeji? Tvrdíte přitom, že psí sliny působí jako výborná dezinfekce? Pak pro vás máme nepříjemné překvapení! Řeči o prospěšnosti psích slin jsou totiž jen letitou pověrou.

Pravda, nebo mýtus?

Pocházejí od lékařů, kteří si všimli, že psí kousnutí se hojí rychleji než lidské. Tenhle mýtus ale vyvracejí nové výzkumy. Psí sliny sice působí trochu jako dezinfekce, ale psí tlama obsahuje celý zvěřinec nebezpečných bakterií a virů, které mohou člověka i zabít. Co všechno o psích slinách víme?

Jsou psí sliny sterilní?
Rozhodně ne! Psí sliny sice zabíjejí některé nebezpečné bakterie, ale sterilní rozhodně nejsou. I čisté sliny obsahují mnoho choroboplodných zárodků, které jsou sice psovi neškodné, ale člověku mohou způsobit vážné problémy.

Jsou čistší než lidské?
Ano. V čerstvých psích slinách žije v porovnání s lidskými méně druhů bakterií. Zčásti jsou to ale jiné bakterie, než které máme v puse my. Proto jsou pro nás bakterie z psí tlamy leckdy nebezpečnější než vlastní.

Jsou léčivé?
Samy o sobě ano. Obsahují totiž enzym lysozin, který prokazatelně zastavuje růst bakterií, jako jsou Escherichia Coli či různé druhy nebezpečných streptokoků.


Mohou člověku pomoci?
Ano i ne! Podle průzkumů mohou psí sliny léčit některé druhy rakoviny nebo hmyzí bodnutí. Do otevřené lidské rány by se ale rozhodně dostat neměly. Jsou v nich totiž bakterie, proti kterým nemá člověk učinné protilátky.

Mám se psímu jazyku vyhnout?
Pokud možno ano. Pes totiž olizuje věci, kterých byste se holou rukou raději ani nedotýkali. Do tlamy se mu dostávají ty nejnebezpečnější bakterie. Jeho sliny ho proti nákaze ochrání, ale infekci na vás může snadno přenést.

Mohu mít na sliny alergii?
Ano, je poměrně častá a může se plést s alergií na srst. Pes ji totiž stále olizuje a sliny na ní zasychají. Drobné částečky se pak odlupují a poletují po celém bytě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.