Přízrak v Ostravě! - Boty za 10 tisíc vás změní v klokana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Přízrak v Ostravě! - Boty za 10 tisíc vás změní v klokana!

Po Ostravě se nyní pohybují lidé na speciálních botách.
Po Ostravě se nyní pohybují lidé na speciálních botách. (pro Aha!: Karel LEDVINA)

OSTRAVA – Okolí se na ně dívá jako na Marťany! Po Ostravě se však začala pohybovat skupinka mladých lidí na sedmimílových botách. Na speciálních pružinách skáčou až tři metry do dálky a dva metry do výšky.

První pár originálních sportovních pomůcek se k nám dostal z Ameriky, kde jsou tyto skákací boty relativně známé. Původně však jde o vynález, který vyvinula ruská armáda, aby se její vojáci mohli rychleji pohybovat po bojištích. „Je to hlavně obrovská zábava, protože z hlediska pohybu člověk dosahuje velké výkonnosti, aniž by si to uvědomoval,“ říká zakladatel skupiny »klokaních lidí« u nás David Warda (26).

„Celé boty jsou vlastně založené na pružině, která vede od shora až dolů. Při doskoku se prohne a vymrští nahoru. Vázání je vlastně podobné snowboardovému zapínání,“ vysvětluje princip bot David Warda, který považuje za nezbytné také chrániče rukou, nohou a samozřejmě i hlavy.

Naučit se na těchto neobvyklých botách chodit je otázkou pár minut. Různé kousky člověk údajně zvládne za pár dní. „Pro začátečníka je důležité, aby mu někdo dával oporu. A za pět minut už ji nepotřebuje,“ přibližuje Warda boty, které spoustě lidí připomínají zmutované chůdy nebo syntetické klokaní nohy.

„Když moji rodiče zjistili, že jsem si ty boty koupil za necelých deset tisíc, docela se zděsili, a komentovali to slovy, ať si nehledám kamarády mezi parašutisty,“ dodává další člen týmu Josef Ženčák (25).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.