Zatmění Slunce! Už ve středu. ZKÁZA, DĚS A ZÁHUBA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zatmění Slunce! Už ve středu. ZKÁZA, DĚS A ZÁHUBA

Vypadá to démonicky... Přes rozžhavený kruh Slunce se začíná zvolna šinout černý stín. Ano, zatmění Slunce – úkaz, který lidstvo ve starověku děsil a dnes ho fascinuje.

Dočkáme se ho už tuto středu, i když půjde jen o částečné zatmění, a pak až v roce 2008! Tak nemeškejte, otevřete si diář a pište – 29. března 2006, 12.50 hodin! V tuto chvíli překryje měsíční stín největší část Slunce, zhruba 50 procent! Víc už u nás bohužel neuvidíte. To na hranicích afrických států Čad a Libye bude vidět úplné zatmění Slunce, ale kdo by zase do takové tramtárie jezdil?

Mezi nebem a zemí

Když je Slunce zakryto Měsícem, má to vliv i na lidské osudy. Přestaneme být tak tvrdí. Muži se mohou ohleduplněji chovat k ženám, ty budou pozornější a laskavější k dětem, otevřenější vůči mužům, staří lidé se mohou cítit méně opuštění.
Doporučení Aha!: Během tohoto zatmění si vzpomeňte na ty, kterým byste rádi odpustili, komu byste chtěli dát soucit a něhu.

Nejstarší mýty a pověry od Číňanů k Inkům

● Zatmění Slunce je nápadný úkaz. Není tedy divu, že nejstarší doložené zprávy o pozorování tohoto úkazu pocházejí ze starověké Asýrie, Egypta a Číny. V Číně byli zvlášť pečliví, neboť se domnívali, že změny na nebi předpovídají špatné období pro vladaře i národ. Když přišlo zatmění Slunce, lidé padali na kolena a čelem se dotýkali země. Ve všech městech se rozléhal strašlivý rachot bubnů. Ty měly Slunce osvobodit od zlého draka, který ho chce pozřít.Kliknutím zvětšete
● Podle legendy datované rokem 2137 před Kristem dva císařští hvězdáři Si a Cho znaveni alkoholem zapomněli plnit své povinnosti. Kromě bubnování k nim patřilo i střílení šípů po obludě požírající Slunce. I když Slunce přečkalo zatmění bez pohromy, oba provinilci byli na císařův rozkaz popraveni.
● Inkové se stejně jako Číňané snažili zaplašit temné síly strašným hlukem. Místo draka si ale představovali spíš příšery, které se nepodobaly žádnému živému tvorovi.
● V Indii prozměnu věřili, že když se omyjí a pomodlí, pomohou Slunci v jeho lítém boji se stvůrou.

Co zatmění Slunce také způsobilo

Kliknutím zvětšete● V pátek 7. června 1415 přerušilo zatmění Slunce přípravy na druhé stání Mistra Jana Husa před koncilem. I přesto byl o měsíc později – 6. července 1415 – upálen.
● Legendy hovoří o náhlém úmrtí franckého vládce Ludvíka Zbožného, který se lekl zatmění Slunce v květnu roku 840. Hned poté svedli jeho tři synové bitvu o trůn. Ta skončila po třech letech rozdělením říše na části odpovídající zhruba dnešní Itálii, Francii a Německu.
● V květnu 585 před naším letopočtem ukončilo náhlé zatmění Slunce pětiletou válku Médů a Lýdských, národů Blízkého východu. Po zatmění uprostřed válečné vřavy složily vyděšené armády zbraně, a mír pak následně zpečetil diplomatický sňatek v královských rodinách.
● Astronom Jules Davison odstartoval v roce 1870 z Paříže v horkovzdušném balonu, aby mohl zatmění Slunce lépe sledovat. V ten den ale Němci napadli francouzskou metropoli a Davison měl co dělat, aby bezpečně přistál.
● V únoru roku 1980 bylo kvůli zatmění Slunce odloženo mezistátní kriketové utkání mezi Indií a Anglií. Indičtí pořadatelé nechtěli nést zodpovědnost za 50 tisíc diváků, kteří by si sledováním zatmění mohli poškodit zrak.

Jak zatmění pozorovat

Kliknutím zvětšetePředpovědi počasí pozorovatelům zatmění příliš nepřejí, bohužel má být oblačno. Pokud se však počasí umoudří, za žádných okolností nezírejte do sluníčka nechráněným zrakem! Oči je třeba chránit vhodnými pomůckami – svářečským filtrem (nejlépe číslo 13 nebo 14), případně osvíceným a vyvolaným černobílým negativním filmem. Naprosto nevhodné jsou sluneční brýle, negativní barevný film, začouzené sklíčko.


Autor: (tom, jj)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.