Škeble, ryby, raci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Škeble, ryby, raci...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (: profimedia.cz, archiv)

uj, co se mi to otřelo o nohu?! Takovou otázku si občas při koupání v řece nebo rybníku položí každý. Křik a zběsilý úprk z vody ale není na místě. Prostě se smiřte s tím, že ve vodě nejste sami, i kdyby byla sebevíc průzračná.

  • Chodíte se koupat do přírody?

  • Co všechno žije v našich řekách?

  • Jak poznat, že je voda čistá?

F Jediný pohled pod hladinu by vám ukázal, že spolu s vámi se tam koupou stovky nejrůznějších ryb, škeblí, červů, žab a mikrobů. Řeky a rybníky tedy připomínají spíš hustou polévku. A tohle všechno v nich žije…

Mikrobi

Bakterie salmonely a různí streptokoci jsou neviditelným nebezpečím. Chránit se před nimi ale můžete jen těžko. Jsou totiž v každé přírodní vodě. Pomohl by snad jen skafandr.

Mihule potoční

Je to úžasné zvíře, u kterého si dodnes vědci nejsou jistí, jestli patří mezi ryby, nebo ne. Většinu svého života totiž prožije jako larva zavrtaná v bahně. Koncem léta ale dospívá a plave ve volné vodě. Ústy se přisává k různým předmětům, aby ji neodnesl proud. Žije pouze v čisté vodě, takže pokud ji v řece spatříte, máte jednu jistotu – voda je nezávadná.

Ryby

V českých vodách jich dnes žije 64 různých druhů. Nejmenší stříbrná hořavka měří kolem pěti centimetrů. Největší sumci dorůstají až třímetrové délky.

Škeble říční a rybničné

Jejich až dvaceticentimetrové lastury můžete potkat zavrtané v bahně u břehu, někdy na kamenitém dně. Jsou náročné na čistotu vody, proto je jejich přítomnost zárukou příjemného koupání.

Raci

Původní dva druhy českých raků – říční a kamenáč – jsou dnes v našich vodách kriticky ohrožení. Tak jako mnoho jiných druhů jsou velice citliví na čistotu vody.

Trávy

Některé se táhnou ode dna až k hladině a mohou člověka pořádně vyděsit. Jejich splývající konce totiž mohou plavci připadat jako chapadla, která nemají na práci nic jiného než se omotávat kolem nohou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.