Další Bártův přešlap: Vyšší pokuty pro silná auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Další Bártův přešlap: Vyšší pokuty pro silná auta!

Bárta se v rezortu dopravy teprve rozhlíží.
Bárta se v rezortu dopravy teprve rozhlíží. (ČTK)

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) chce, aby bohatší řidiči za prohřešky platili víc. Koneckonců, tisícová pokuta znamená pro manažera jen drobné, pro obyčejného člověka naopak soustu peněz. Jenže i přes dobré úmysly prozrazuje ministr nevalné znalosti problematiky…

„Chceme systém, jako je ve Švýcarsku či Finsku, kdy policisté dávají pokuty podle výše příjmu,“ řekl Bárta Aha! Už v nedělních Otázkách Václava Moravce se ale proti tomu ohradil premiér Petr Nečas (ODS). „Policii do toho, jaký kdo má plat a příjem, vůbec nic není,“ řekl ostře. Bárta tak rychle z klobouku vytáhl další řešení – místo daňovým přiznáním se budou policisté řídit kubaturou motoru vozu, popřípadě cenou vozu. „Vycházíme tak ze statistik, které tvrdí, že nejvíce vážných nehod působí řidiči tzv. vytuněných vozů,“ řekl Bárta Aha!.

Jenže… Kubatura, tedy objem motoru, sice může odkazovat k výkonu auta, tedy čím větší objem, tím větší výkon, rozhodně ale není jasným ukazatelem ceny. Například patnáct let staré BMW s kubaturou 4 litry můžete koupit za 100 tisíc. Naopak mnohem výkonnější a až sedmkrát dražší Škoda Superb má modernější motor, který má objem jen 1,8 litru. Systém by tak opět nebyl spravedlivý.

„Ani na jedné variantě netrvám. Já jsem požádal, aby bylo do návrhu doplněno právě to, na co se ptáte,“ zamotal se Bárta, když mu Aha! vysvětlilo, oč běží. Je ale třeba mít s panem ministrem slitování: řidičský průkaz má teprve několik měsíců a teď aby vymýšlel zákony pro řidiče...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.