Ztratili jste »zuby«? Zastavte se v čističce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ztratili jste »zuby«? Zastavte se v čističce!

»Smradlavá kejda« neboli usazený odpad z kanalizace.
»Smradlavá kejda« neboli usazený odpad z kanalizace.

PRAHA – Peníze, mrtvý had, zubní protézy, dětské dudlíky, brýle, boty nebo svazky klíčů a samozřejmě krysy! Tam, kde končí spláchnutá voda ze záchodu, se najde opravdu ledasco.

Peníze, mrtvý had, zubní protézy, dětské dudlíky, brýle, boty nebo svazky klíčů a samozřejmě krysy! Tam, kde končí spláchnutá voda ze záchodu, se najde opravdu ledasco. V čističce v pražské Bubenči končí většina splašků z celé české metropole, denně zde vyčistí neuvěřitelných 350 milionů litrů vody!

„Vyčistíme 95 procent odpadní vody z celé Prahy,“ říká manažer provozu čističky odpadních vod Bubeneč Luděk Pospěch. Na filtračních sítech uvíznou často neuvěřitelné věci. Někdy připlave dokonce i exotický živočich! „V česlích, takovém cedníku pro odpadní vodu, zachytáváme spousty mršin, většinou utopené krysy a potkany. Našli jsme tu ale třeba i dvoumetrového hada. Kliknutím zvětšeteAsi někomu chcípnul, a tak ho hodil do kanálu. Pochybuji, že by majiteli prolezl toaletou,“ říká Pospěch. Spolu s ostatním odpadem skončil i mrtvý had na skládce.
A třeba zubní protézu najdou zaměstnanci čističky zhruba dvakrát za týden. „Za minulého režimu si u nás zaměstnanci přivydělávali slušné peníze. Čas od času připlavalo velké množství valut v igelitových pytlích nebo jen tak bankovky plavaly na hladině. Nakonec jsme zjistili, že majitelé byli veksláci, kteří je při policejních zátazích ze strachu vyhazovali do kanálu,“ prozradil Pospěch. Peníze se ale v odpadní vodě objevují dodnes. Jen už jich prý není bohužel tolik…


Autor: Ján TROPP
Foto: archiv ČOV Bubeneč, Alexandr MALACHOVSKÝ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.