Převratný vědecký výzkum: Nejrychlejší zvíře světa? Mravenec! 223 km/h! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Převratný vědecký výzkum: Nejrychlejší zvíře světa? Mravenec! 223 km/h!

Pozor! Tohle miniaturní zvíře dokáže být pěkně nebezpečné. Svého protivníka skousne neuvěřitelnou silou.
Pozor! Tohle miniaturní zvíře dokáže být pěkně nebezpečné. Svého protivníka skousne neuvěřitelnou silou.

KALIFORNIE – Je velký právě tak, aby se vešel na špičku vašeho prstu, a lehčí než pírko. Přesto není radno tohle zvíře podceňovat. Mravenec totiž patří mezi nejrychlejší živočichy světa.

Je velký právě tak, aby se vešel na špičku vašeho prstu, a lehčí než pírko. Přesto není radno tohle zvíře podceňovat. Mravenec totiž patří mezi nejrychlejší živočichy světa. Svými čelistmi pohybuje rychlostí, která je více než 2000krát větší než mrknutí oka.

Převratný vědecký výzkum, během něhož američtí vědci využili nejnovější videotechniku, odhalil, že mravenec v rychlosti dokonce předčí geparda, bílého žraloka či hyenu. Rychlost, jakou svírá svá kusadla, činí rovných 223 km/h! Je to světový rekord, žádné jiné zvíře nedokáže pohybovat částmi svého těla rychleji.

Díky tomu se mravenec může směle řadit mezi nejnebezpečnější predátory. Třeba mravenci druhu Odontomachus bauri, který žije v Jižní a Střední Americe, dokážou udolat kořist za pouhých 0,13 milisekund, což je 2300krát rychleji než jedno mrknutí oka. Je známo, že mravenci disponují neuvěřitelnou silou. Dokážou uzvednout až 50 x větší váhu, než je váha jejich vlastního těla.
Tenhle druh mravenců umí navíc skousnout silou, která je až 300krát větší, než je jeho hmotnost.

Svá kusadla mravenci používají také tehdy, chtějíli sami uniknout protivníkovi. Síla, kterou vynaloží při skusu, je totiž zároveň katapultuje do vzduchu. Asi tak vysoko, jako kdyby průměrně vzrostlý člověk skočil do výšky 13,4 metru!


Autor: (INT, šum)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.