Krtci útočí! Vyžeňte je a nezabíjejte! Jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Krtci útočí! Vyžeňte je a nezabíjejte! Jak na to?

 (: internet)

PRAHA – Sice je malý a slepý, ale zahrádku dokáže rozrýt za pár dní! Nevíte, o kom je řeč? Samozřejmě je to krtek! Aha! proto zjišťovalo rady, jak se »tuneláře« na zahrádce nejúčinněji zbavit!

„Krtci nemají rádi hluk a vibrace, nejednodušším způsobem, jak se ho zbavit, je využít jeho slabin. A nemusíte krtka hned zabíjet, existují způsoby, jak se ho zbavit i jinak,“ nabízí rady zahradník a »expert« na boj s krtky Milan Vaněk.

Ořech ho vyžene
Do všech vchodů do podzemních chodbiček nacpěte zelené listy ořešáku královského. Tento recept pomáhá na zahradě i ve sklenících.

Vypískejte ho
Existují mašinky fungující na principu ultrazvuku, ten hlodavce nezabije, ale vypudí, jelikož je pro ně tento zvuk nesnesitelný.

Vysavačem na něj
Otočte hadici vysavače tak, aby nesála, ale foukala a strčte ji do krtince, tam, kde jste krtka viděli naposledy, a vydržte to aspoň deset minut. Hluk, vibrace a »průvan« se krtkům nelíbí.

Solární vibrátory
Tento přístroj vytváří vibrace a pro krtky je to, jako by na vaší zahrádce právě probíhalo zemětřesení. Akumulátor »vibrátoru« nabíjí solární článek, nepotřebujete baterie ani elektřinu.

Citrusy
Co nám voní, krtkům »smrdí«. Například takový citron jim opravdu zapáchá. „Do každého vchodu do podzemní cestičky vložte vymačkanou půlku citronu nebo ji přímo vymačkejte do samotné chodbičky. Krtka se tím zbavíte rychle,“ radí Vaněk.

Lahve od piva
Skleněné lahve se hodí nejen do sběru. Stačí je částečně zahrabat dnem dolů do země se sklonem přibližně čtyřicet pět stupňů. „Tento způsob zachrání záhonky tím, že vítr krtky doslova »vyhouká«,“ dodává Vaněk.

Tak se zahrádkáři krtků zbavují:

Udusí je
Ucpou všechny vchody do nory a krtka »vykouří« hadicí připevněnou na výfuk auta.

Utopí je
Krtince ušlapou a do chodeb pustí vodu.

Zlomí jim vaz
Ve specializovaném obchodě pro zahrádkáře je možné si zakoupit pasti na krtky, které jim srazí vaz!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.