Chcete hlídacího psa? Zaplaťte 10 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chcete hlídacího psa? Zaplaťte 10 korun!

Zámeček na Grabštejně u Hrádku nad Nisou je místem, kde armáda rozprodává služební psy
Zámeček na Grabštejně u Hrádku nad Nisou je místem, kde armáda rozprodává služební psy (: ČTK)

GRABŠTEJN – Chcete laciného hlídacího psa? Na zámečku na Grabštejně u Hrádku nad Nisou ho pořídíte i za deset korun. Armáda totiž začala rozprodávat služební psy a místní veterinární základna je nabízí v částkách od 10 Kč.

Není divu, že zájemcio vycvičené pejsky berou Grabštejn doslova útokem.

Velitel útvaru Pavel Onodi si může mnout ruce. Takový zájem o služební psy nečekal. „Když jsme začínali s prodejem, chtěli po nás v jedněch novinách za dva půlstránkové inzeráty půl milionu korun. To jsme nedali!“ směje se při té vzpomínce. Najednou tu má bez jakékoliv inzerce zájemce téměř o všechny psy. Na své majitele čeká ještě 17 psů, ostatní jsou buď prodáni nebo zamluveni.

Psi, kteří jsou nyní na Grabštejně, neměli příliš dobré vyhlídky do budoucna. Původně doprovázeli do služby vojáky základní služby, jenže povinná základní vojenská služba skončila v roce 2004. Některé psy si vzali do služby vojáci z povolání, další putovali k jiným ozbrojeným silám a zbylé dala armáda k prodeji.

„Původně jsme měli pro tento účel 125 pejsků, z nichž jsme vyloučili nemocné jedince a dvanáct příliš agresivních psů. Do prodeje tak šlo 75 psů,“ říká Onodi. Armáda nabízí psy za téměř symbolické ceny – od 10 korun. „Bohužel psi jsou zařazeni jako věc a z toho se poté určuje i cena. Ta se vypočítává z původní nákupní ceny a bere se v úvahu stáří psa. Jde o jakousi amortizaci. Ve výsledku ale pes za 10 korun může být lepší a vitálnější než ten, který se dá běžně koupit za 1500 Kč.“V nabídce psů se objevuje hlavně plemeno německého ovčáka ve věku až 10 let.

Už šestiletý pes však přece jenom není žádný junák… „Klidně mohou žít ještě dalších šest let a spolehlivě ohlídat zahrádku. Není neobvyklé, že se cvičení psi dožívají dvanácti let.“Velký zájem o cvičené psy mají hlavně různí hlídači a pracovníci bezpečnostních služeb. „Vím o tom, že většina psů poputuje právě k nim. My však neprodáváme psy organizacím, vždy jde o jedince. A jestliže si psa vezme do služby například člověk, který hlídá nějaký objekt, tak je to pro toho psa jen dobře a my takový postup doporučujeme. Tito psi vykonávali službu především při strážním zajištění vojenských objektů a dokáží vycítit nebezpečí. K tomu byli vycvičeni. Navíc budou pravidelně venčeni.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.